Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Šavnica

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Šavnica

ponedeljek, 3. marec 2008, ob 18:59, Janez Pikon, ogledov: 1623

Vrh ŠavniceJanez Pikon: Gora se nahaja med Spodnjo in Zgornjo Bohinjsko dolino, med vasjo Bitnje v Spodnji in vasjo Jereka v Zgornji Bohinjski dolini. Poraščena po vsem predelu in kar velika se razprostira in tudi deli obe dolini med seboj.

Današnjo pot začnem nad vasjo Bitnje pod Babno goro ali v Koritih pri rezervoarju nad cesto proti Jereki in naprej na Pokljuko. Po gozdni vlaki, ki je pri vhodu precej široka do vznožja predela, ki se imenuje Babna gora. Vrh se nahaja desno nad potjo ob lovski preži in senikom, ki ga lovci oskrbujejo za potrebe lovišča. Nadaljujem levo v strmo pobočje proti grebenu in vrhu.

Pogled s Krasa ali Šavnice proti Senožetom in Rudnici

Med potjo opazujem gozd okrog sebe in kmalu opazim, da ga močno načenja gozdni zajedavec, ki se imenuje lubadar. Odrasel smrekov lubadar je okoli pol centimetra dolg rdečkast in črno rjav hrošček. Živi v lubju smrek, zelo redko tudi v lubju drugih dreves. Slišim motorno žago, lastnik se verjetno ukvarja prav s tem problemom, to je zaščite svojega gozda.

Vznožje na Senožetih, Šavnica, Babna gora

Poiščem vrh in kmalu opazim rumeno plastično cev postavljeno na najvišjem predelu gore, njena višina znaša (863 m). Poraščen vrh vam predstavljam na uvodni fotografiji že v povzetku. Tu so vidne poti od traktorjev in drugih gozdnih strojev za spravilo lesa v dolino. Spuščam se po markirani poti proti Senožetom in kmalu pridem do Fojovčevega stana na sredini pobočja pod vrhom. Lepa hišica na lepem in razglednem kraju je last domačina iz Češnjice. Sem že na Senožetih, katere sem vam predstavil že zadnjič. Prek njih se spustim levo pred potokom Močnik na Otoče in obiščem znanca v Vrču. Obrezujeta sadje in ne dasta se motiti pri svojem delu, zato po krajšem pogovoru z njima nadaljujem do Savskega mosta preko Tlake proti domu in končam današnji krajši izlet, se mi zdi tudi, da dežne kapljice že naznanjajo nekaj dnevno bolj vlažno vreme.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker