Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Lisec

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Na Lisec po botanični poti

Video: Skriti svet svizcev

Orožnova koča Pogled od Orožnove koče
nedelja, 2. marec 2008, ob 18:59, Janez Pikon, ogledov: 1494

Greben LiscaJanez Pikon: Do Orožnove koče na planini Za Liscem in na Lisec, ki  slovi z lepim razgledom po vsej dolini, vrh je s svojim dolgim grebenom najbolj izpostavljen nad Bohinjsko dolino.

Do nadmorske višine skoraj 1000 metrov po gozdu ni snega teren pa suh in prijeten za hojo. Na zgornji gozdni in še zasneženi in dobro prehojeni cesti začnem brez krpelj, kajti še se da hoditi po še trdnem snegu, čeprav je že čutiti toplo vreme kljub vetru v Vandrovčevem rovtu. Krplje so pripete na nahrbtnik tudi do Orožnove koče na planini za Liscem (1346 m).

Poseben in zelo lep pogled z grebena v dolino

Po krajšem pogovoru z naključnimi planinci pred kočo se začnem spuščati po planini mimo vodnjaka in naprej do srednje Poljane (1460 m) nad planino, tam pri največjim balvanom zavijem desno po malo poraščenem gozdu in levo pred Modami (1572 m) strmo navzgor proti že od daleč vidnem najnižjem predelu Pekel ob Kozjih robeh (1689 m). Dvigal sem se hitro, kajti zadnji del proti vrhu je strm, tudi krplje so dobro grabile in že sem gledal prek druge strani grebena nad planino Osredki (1400 m). Pogled je bil veličasten zato se malo oddahnem in se razgledam naokrog.

Orožnova koča, pogled z grebena Lisca na Četrt in Črno prst

Po grebenu naprej bo prijetnejše, vidljivost je odlična vse imam kot na dlani. Nadaljujem proti Liscu (1653 m), nihče še ni bil tukaj odkar je zapadel zadnji sneg. Časa imam veliko, razgledujem se naokrog, sneg je malo trši, stopnja lepo prime v greben in že  sem na  dolgem ravnem  grebenu pred zadnjim  vzponom na vrh. Takrat začutim z zahodne strani močan sunek vetra, tako močan, takoj se sklonim in počakam  nekaj časa, da veter poneha in res kmalu je zopet mirno, zato nadaljujem. Sem že pred zadnjo opastjo pod vrhom, ko zopet začne pihati močan veter in mi močno otežuje hojo proti vrhu, sunki se nadaljujejo, jaz čepim in čakam, toda ne nadaljujem po opasti na vrh, temveč se vrnem in poiščem zavetje malo nižje. Kaj sedaj?, veter ne poneha, vedno bolj vleče z močnimi sunki. Preveč nevarno, da bi nadaljeval in se odločim vrniti se po lažjem grebenu nazaj na izhodišče le tega in se spustim nižje v zavetrje na srednjo Poljano zatem na planino za Liscem do Orožnove koče.

Tu me že čakata znanca, ki sta že opravila vsak svoj cilj. Marsikaj si imamo povedati, tako čas hitro teče, pospravimo in zapustimo kočo. Spustimo se v dolino, med hojo vedno bolj čutimo tople zračne tokove po vsem predelu, kot tudi nižje na smučišču, ki je sedaj že prazno, ura je že 16:30, ravno prav za vrnitev domov.

Mogoče še to, po grebenu je v letnem času dobro vidna stara vojaška pot, ki je služila za takratne vojaške namene. Hoditi po njej je težje, kajti veliko jo je že preraslo rušje.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker