Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Pozimi je lahko vsak zdrs usoden

Primorske novice: Policisti gorske enote novogoriške policijske uprave so minulo soboto prvič izvedli preventivno akcijo v zimskem času. Na gorskih poteh med Vršičem in Malo Mojstrovko so preverjali opremo pohodnikov in opozarjali na nevarnosti v visokogorju pozimi.

VRŠIČ ► Pozimi v gorah vse več ljudi
Številni slabo pripravljeni in s pomanjkljivo opremo

V zadnjih letih vse več ljudi zahaja v sredogorje in visokogorje tudi v zimskem času. Zimski dnevi pa so krajši, planinske koče so večinoma zaprte, poti zasnežene in poledenele, markacije so le redko vidne, klini in jeklenice pa večinoma pod snegom.

Policisti gorske enote PU Nova Gorica so zato izvedli preventivno akcijo za zagotavljanje splošne varnosti. Prav območje zahodnih Julijskih Alp je bilo v zadnjih letih v zimskem času zelo dobro obiskano. Na tem območju pa se je zgodilo tudi največ nesreč.

Akcije policistov gorske enote so se udeležili člani GRS iz Bovca. Pohodnikom, gornikom in izletnikom so razdeljevali preventivne zloženke, ki opozarjajo na nevarnost snežnih plazov, jim svetovali kaj storiti v težavah in kaj je dobro vedeti, preden se odpravijo na pot v gore.

  Preverjali so, če so planinci ustrezno opremljeni z derezami, cepinom, plazno žolno, snežno lopato z zdrsomerom, plazno sondo. V ekstremnih snežnih razmerah in slabem vremenu je omenjena oprema nujno potrebna.

Stanje varnosti v gorah v minulem letu ni bilo zadovoljivo, ugotavljajo na PU Nova Gorica. V gore še vedno prepogosto zahajajo slabo fizično pripravljeni posamezniki, ki imajo za povrh še pomanjkljivo opremo. TK

  26.02.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije