Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 02.03.08

Nedeljski dnevnik: Meteorološka pomlad

Za poklicne meteorologe seje že prvega marca začela letošnja' pomlad, medtem ko bomo mi morali na koledarsko pomlad še počakati do dvajsetega marca. Prav ste prebrali - ne enaindvajsetega, ampakže dvajsetega marca se bo letos začela pomlad. Letos vse nekaj prehiteva, saj je bil zelo zgodaj pust, zgodaj pa bo tudi velika noč, natančneje 23. marca. Kljub meteorološki pomladi bo vreme, kakršno pač že bo, verjetno pa še nekaj časa ne bo prav nič spomladansko. To seveda za tretji mesec v letu ne bo nikakršna posebnost. Sneg, na primer, se pogosto pojavi tudi v aprilu in celo v maju. V prejšnjem stoletju je najpozneje snežilo 20. maja leta 1969, medtem ko seje leta 1985 pojavil zadnji sneg 3. maja.

Herschlov vremenski ključ nam od 7. marca naprej, ko nastopi lunin mlaj ali »črna luna«, namenja padavine v obliki dežja ali pa snega. Vse je odvisno od smeri vetrov, ki bodo tedaj pihali nad nami: deževalo in snežilo bo ob južnih ali zahodnih vetrovih. Kaj pa, če tedaj teh vetrov ne bo? Potem bomo imeli morda nekaj dni lepega vremena. V dneh po 14. marcu, ki bodo pod vplivom prvega luninega krajca, nas čaka obdobje mrzlega in vetrovnega vremena in verjetno brez večjih ali omembe vrednih padavin.
Padavine nam naš vremenski ključ spet namenja po 21. marcu, ko bo nad nami polna, luna ali ščip. Vendar bo tudi takrat vse odvisno od vetrov: deževalo ali snežilo bo ob vetrovih z južne ali zahodne smeri. Pri tem velja omeniti, da pri nas še najbolj zanesljivo sneži ob jugovzhodnih vetrovih. Kaj pa se nam obeta v zadnjih marčevskih dneh? Devetindvajsetega dne bo nastopil zadnji lunin krajec, ki nas bo morda razveselil z nekaj lepimi dnevi. V začetku meseca aprila se nam lahko spet prikaže nekaj snega. Prepozno, kajti v tem letnem času ga ne rabimo več, vtisa zime pa tudi ne more več popraviti.

Februar naj bo vetroven, saj star pregovor pravi: »Če konec svečana burja pometa, se dobra letina obeta.« :

  02.03.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27670

Informacije

Informacije