Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Snežna konta

Planina za Črno goroJanez Pikon: Ob Črni gori in nasprotno ob Prevalu med Šoštarjem in Rušnim vrhom je izbrani predel v megli. Upal sem vse do prihoda pod vznožje, da se bodo megle razkadile, toda zaman, danes mi ni bilo usojeno doseči izbranega cilja.

Snežna konta

Spremenil sem torej svoj izbrani cilj in se spustil na planino Pod Črno goro mimo bivše sirarne ob potoku, ki nikdar ne presahne, do mesta kjer se še danes vidijo temelji Mallnarjeve koče. Nadaljujem do lovske preže, predel spada v območje Črne gore. Južno skalnato in poraščeno pobočje Police, zahodno strmo korito Žrelo, ki meji grebenaste Home, ki se raztezajo severno nad Snežno konto, ki prehaja v strmo melišče pod Home in Rušni vrh. Vzhodno ob Rušnem vrhu sedlo Preval in Čednkova glava, ter Šoštar ali Kontni vrh. S tega vrha je po sedaj že popolnoma zaraščeni poti vodila grebenska pot Na Kal in v planino, ali višje na Senoviša ter naprej na Koblo in Vrh Bače.

 Na Policah pod Črno goro, Rušni vrh

Kot zanimivost naj omenim še jame ali brezna na vzhodni strani planine. Že kot otrok sem jih dobro poznal in ne le to. Skozi Bohinjski predor je v teh časih vozila parna lokomotiva, v predoru se je zvok le te odbijal po teh breznih, ki so vodili prav do vrha planine, se pravi v ta brezna na vzhodni strani planine.

Planina Za Črno goro, Rauharska planina

Ob točno določenem času sem zlezel v to brezno in poslušal zvok vlaka, ki je vozil v tistem času skozi predor, skratka brezna so mi pomagala, da sem dobro poznal vozni red. Spustim se nazaj v dolino in upam, da prihodnjič obiščem pot, ki mi je danes zaradi slabših vremenskih razmer ni uspelo obiskati.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Snežna konta

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije