Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Snežna konta

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Rauharska planina

petek, 29. februar 2008, ob 19:03, Janez Pikon, ogledov: 1905

Planina za Črno goroJanez Pikon: Ob Črni gori in nasprotno ob Prevalu med Šoštarjem in Rušnim vrhom je izbrani predel v megli. Upal sem vse do prihoda pod vznožje, da se bodo megle razkadile, toda zaman, danes mi ni bilo usojeno doseči izbranega cilja.

Spremenil sem torej svoj izbrani cilj in se spustil na planino Pod Črno goro mimo bivše sirarne ob potoku, ki nikdar ne presahne, do mesta kjer se še danes vidijo temelji Mallnarjeve koče. Nadaljujem do lovske preže, predel spada v območje Črne gore. Južno skalnato in poraščeno pobočje Police, zahodno strmo korito Žrelo, ki meji grebenaste Home, ki se raztezajo severno nad Snežno konto, ki prehaja v strmo melišče pod Home in Rušni vrh.

 Na Policah pod Črno goro, Rušni vrh

Vzhodno ob Rušnem vrhu sedlo Preval in Čednkova glava, ter Šoštar ali Kontni vrh. S tega vrha je po sedaj že popolnoma zaraščeni poti vodila grebenska pot Na Kal in v planino, ali višje na Senoviša ter naprej na Koblo in Vrh Bače. Kot zanimivost naj omenim še jame ali brezna na vzhodni strani planine. Že kot otrok sem jih dobro poznal in ne le to. Skozi Bohinjski predor je v teh časih vozila parna lokomotiva, v predoru se je zvok le te odbijal po teh breznih, ki so vodili prav do vrha planine, se pravi v ta brezna na vzhodni strani planine.

Planina Za Črno goro, Rauharska planina

Ob točno določenem času sem zlezel v to brezno in poslušal zvok vlaka, ki je vozil v tistem času skozi predor, skratka brezna so mi pomagala, da sem dobro poznal vozni red. Spustim se nazaj v dolino in upam, da prihodnjič obiščem pot, ki mi je danes zaradi slabših vremenskih razmer ni uspelo obiskati.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker