Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Senožeta

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Snažéta

Senožeta in PokljukaPo sredini širokega travniškega predela izvira dokaj mali potoček Močnik, njegova struga se obrne zahodno in nižje v smeri travnikov Otoče, ki vedno bolj pridobiva na moči z manjšimi pritoki. Veliki in mali slapovi spreminjajo strugo v veliki in uničujoči hudournik ... Senožeta in južne goreSmučarski raj na pobočjih vzhodno pod Rudnico, kjer so se prvih smučarskih veščin učile številne generacije otrok iz okoliških vasi ...
četrtek, 28. februar 2008, ob 19:23, Janez Pikon, ogledov: 2686

Na Senožetih pod RudnicoJanez Pikon: Široka travniška planota med zahodno Rudnico in vzhodno Šavnico, ki skupaj tvorita naravno zaporo med Zgornjo in Spodnjo Bohinjsko dolino.

Bližnja Senožeta so še vedno delno odete v snežne zaplate. Pretežno velika in skrbno urejena travniška planota, ki se raztezajo se med zahodno Rudnico (946 m) in vzhodno Šavnico (Kras, 863 m) in skupaj razdelijo Spodnjo in Zgornjo Bohinjsko dolino. Sledi še vedno spominjajo na neurje, kolesnice so vidno zbrušene od podivjanih jesenskih voda.

Senožeta z Rudnico, Pokljuko in Šavnico

Povsod je opaziti urejenost senikov in manjših gospodarskih poslopij. Lastniki le teh so z obeh strani doline, z južnim predelom največ upravljajo prebivalci vasi Brod, Savica in Bohinjske Bistrice. Severni predel Senožeti pripada lastnikom zemljišč iz Zgornje doline, največ iz vasi Češnjica in Srednja vas. Višina osrednjega predela znaša (656 m) in Kázanca (720 m), nahaja se nad priljubljenim Smučiščem Senožeta, ki so v upravljanju Športnega društva Srednja vas.

Senožeta s Šavnico, Črno prstjo in Pokljuko

Po sredini širokega travniškega predela izvira dokaj mali potoček Močnik, njegova struga se obrne zahodno in nižjev smeri traavnikov Otoče, ki vedno bolj pridobiva na moči z manjšimi pritoki. Veliki in mali slapovi spreminjajo strugo v veliki in uničujoči hudournik.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker