Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šavnik

Na vrhu razglednega Šavnika Janez Pikon: Na Šavnik preko planine Za Šavnikom je priporočljivo izbrati lepo vreme, kajti vrh je zelo razgleden. Ob dobri vidljivosti vidimo veliko na vse strani neba. Danes je bil oblačen dan in vidljivost ni bila najboljša.

Šavnik

Šavnik (1547 m), Jelov vrh (1437 m) in planina Za Šavnikom (1345 m). Začnem na zadnjem zahodnem odcepu pred Soriško planino. Takoj sem spoznal da brez dodatne opreme z današnjim vzponom na Šavnik ne bo nič, zato si zapnem krplje in nadaljujem po gozdni cesti približno dva kilometra. Pot mi zopet nakazujejo sledi motornih sani, ki tudi tukaj preizkušajo moč motorjev in hrupa. Sneg je že mehak tudi tukaj razen v senčnih predelih je še pomrznjeno. Vzpnem se nad gozdno cesto proti planini Za Šavnikom po poraščenem predelu, ki se po nekaj sto metrov odpre in že sem na planini.

Pogled s Šavnika proti Julijskim alpam in planino Za Šavnikom

Bivša sirarna je edini objekt, ki je še ostal od včasih velike planine v lasti vaščanov z Nemškega Rovta. Planina se razprostira vse do sedla pod Šavnikom, sedaj je po sredini že poraščena, toda še vedno je velika in lepa (in za krajem), kot bi dejali, tu ni nikoli veliko obiska, če si želite miru in le miru, tu ga zagotovo doživite. Nadaljujem po sredi planine in kmalu sem pod sedlom, zato zavijem in se začnem vzpenjati proti gozdnem vencu in skozenj na spodnji greben Šavnika. Brezvetrje in delno prisojna lega še dodatno spremenita strukturo snega. Krplje so v danih razmerah zakon in brez večjih naporov sem kmalu na grebenu in zatem na vrhu Šavnika.

Možic in Slatnik, Šavnik, planina Za Šavnikom

Brez srajce sem se sprehajal naokrog in se razgledoval, nikamor se mi ni mudilo, kot bi se ustavil čas. Po uri in pol sem le dobil toliko volje, da sem zopet začel razmišljati o vrnitvi v dolino. Po sledeh sodeč tu okrog je bilo videti tako, kot bi nas bilo tukaj deset ne pa sam.

Namestim si krplje in se začnem spuščati nazaj, toda po grebenu s Šavnika proti Jelovem vrhu in planino Za Šavnikom. Spuščam se po gozdnem pobočju in se zaradi strmega predela hitro znašel na sedlu nad planino, zato sem se povzpel še na Jelov vrh. Poraščenost je po celotnem vrhu, vidim samo nekaj obiskanih solnic, ki so jih namestili lovci.

Na planini Za Šavnikom se malo razgledam okrog bivše sirarne in nadaljujem nižje po gozdu do ceste in po njej do odcepa, kjer snamem krplje in zaključujem današnjo pot.

Še to: Namenoma omenjam Jelov vrh, zato ker je v vseh kartah in vodičih omenjen Jelenov vrh, kar ni pravilno in mislim, da je prav opozoriti na to napako, ki se že dolgo ponavlja.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Šavnik pozimi

Kobla in Črna prst Šavnik

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27536

Informacije

Informacije