Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Strme

Sledi krpelj na predelu SenovišaJanez Pikon: Na Rižce, Strme in Vresje s smučmi, vendar Vresje so že brez snega, saj se že pozna pomlad. V senčnih predelih je še vedno pomrznjeno in ledeno. To je dan, kakršnega si lahko samo želimo za potepanje po gorskih poteh.

Strme

Na Rižcah (951 m), Na Strmah (942 m), Vresje (912 m) nad Nemškim Rovtom. Moja pot se začne že prej preden sem se spustil Na Rižce. Po planini Za Malim vrhom smučam po sredini planine in opazim sledi motornih sani. Opazujem in vidim sledi gumijastih gosenic tudi preko planine proti sedlu in nižje po cesti do križišča. Spuščam se po gozdni cesti in kmalu prispem Na Rižce. Pod potjo je še vedno viden nizko poraščen predel, kjer je bila pred mnogimi leti drevesnica, sedaj je tukaj samo gozd. Dvesto metrov nižje je stala logarnica, ki se je tudi jaz še zelo dobro spominjam, danes je ostal samo betonski okvir temeljev in vodnjak, oba objekta bi težko našli, če zanje ne bi vedeli že prej. Pet let sem bil star, ko me je ata prvič pripeljal Na Rižce. Tu je služboval logar Franc Iskra iz Bohinjske Bistrice. Še pripomba, takrat sem tukaj pod logarnico prvič v življenju videl srno, to se mi je za vedno vtisnilo v spomin.

Bačarjeva kožarca ali lubarca na Strmah

Nadaljujem in kmalu s smučmi dosežem prvi zgornji rovt na Strmah Tomažinov rovt je najbolj zahodno na Strmah. Večina lastnikov lepo skrbi za svoje travnike in objekte, ki jim pripadajo, tak je tudi ta rovt. Nižje prispem v Kajžov rovt, tukaj naj kot zanimivost omenim 400 let staro lipo ob poslopju, upal sem da lastnika dobim tukaj in se kaj pogovoriva, toda danes ga ni in spustim se proti Hkavčevemu in naprej nad Škofovim, Polančevim in Šimnkovim do Bačarjevega rovta.

Strme nad Nemškim rovtom

Vse kar vidim tu okrog je lepo in skrbno urejeno, od vsega mi je najbolj všeč kožarica ali lubarca, ki jo predstavljam na fotografiji. Najlepša kožarica ali lubarica, kar sem jih videl na Jelovici in Pokljuki. Tudi za ostale predmete ali lastnino se vidi, da jo vodi skrbna roka, kar velja za večino lastnikov na Strmah. Dvignem se do Nackovega in Cingletovega rovta, sta južno od gozdne ceste pod gorskim vrhom ali predelom, ki se imenuje Gorelne (973 m).

Strme so dosti večje, to je le del, ki sem ga vam predstavil in se tukaj konča, kajti pot me vodi dalje na Vresje. So malo manjše, toda bolj skrite med drevjem in zelo lepe. Tudi tukaj lastniki lepo skrbijo za svoje imetje, tako kot na Strmah so tudi tukaj vsako leto travniki pokošeni. Najbližje nad gozdno cesto sta prva dva rovta, to sta Polančov rovt in Sodjov rovt, ostali so višje in skriti zaradi poraščenih predelov, najvišji je Odarjev rovt. Še to, prvi rovt vzhodno od ceste na Soriško planino spada predelu Vresje.

Smuči nosim na rami in nadaljujem nižje po gozdni cesti, večji predeli so tudi kopni, če niso je pomrznjeno in gladko cestišče vse do odcepa nad Pekovcem, kjer se konča moje današnje potepanje.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Strme

Polančev rovt Bačarjeva kožarca

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije