Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zasavska Sveta gora

GEOSS - Geometrično središče SlovenijeJanez Pikon: Nedeljsko potepanje po Zasavskem hribovju smo si izbrali, da obiščemo Geometrijsko središče Slovenije GEOSS, dom na Slivni z goro Slivno in za zaključek še Limbarsko goro po razglednih Zasavskih vrhovih.

Zasavska Sveta gora

Zasavska Sveta gora, Slivna in Limbarska gora, lepo urejene poti so nas kmalu pripeljale na predel, ko smo zagledali današnji cilj in kmalu smo tudi prišli na vrh Zasavske gore (852 m) ali Svete gore. Zasavska gora ali nekoč tudi Taborska gora je verjetno nudila domačinom pribežališče pred Turki. Na vrhu stoji še stara cerkev, ki je obdana z obzidjem. Tukaj so našli ostanke prazgodovinskih gradišč v območji med Zasavsko Sveto goro in Vačami pa precej predmetov iz bronaste dobe. Med vračanjem z Zasavske gore si med potjo ogledamo še Situlo v Vačah, fotografijo prikazujem v povzetku te strani.

Zasavska Sveta gora, GEOS Slovenije

Nadaljujemo proti Geometrijskem središču Slovenije GEOSS v Spodnji Slivni (645 m). Nudi popotniku na lepo urejenem prostoru pregled določenih podatkov, ki so to točko določile za središče države.

Zasavska Sveta gora, GEOS Slovenije, Limbarska gora

Po obisku doma na Zgornji Slivni (826 m) in višje do cerkve nadaljujemo do vznožja in na vrh Limbarske gore (773 m), ker zaključujemo današnjo pot.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Zasavska Sveta gora

Matera božja GEOS Slovenije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27643

Informacije

Informacije