Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vandrovčov rovt

Ptičja hišica v Vandrovčevemu rovtuJanez Pikon: Rovt visoko pod gorami nam je že v otroštvu pomenil nekaj mogočnega in veličastnega, takšen se mi je za vedno vtisnil v spomin. Rovta se zelo dobro spominjamo domačini, ko smo ga opazovali iz doline.

Vandrovčov rovt

Vandrovčev rovt (Vandrovčov rovt, Vandrovčov rot) pod Črno goro (1034 m), zima se bliža v Vandrovčevem rovtu je že padel prvi sneg, so besede, ki sem jih neštetokrat slišal že kot otrok in tudi pozneje, vse do tedaj, ko je bil rovt poraščen toliko, da se ga iz doline ni več videlo. Proti Vandrovčevem rovtu se odpravim, sem si dejal, mogoče bo tam že tudi domačin Jože, ki velikokrat obišče ta kraj in skrbi zanj. Rovt visoko pod gorami nam je že v otroštvu pomenil nekaj mogočnega in veličastnega, takšen se mi je za vedno vtisnil v spomin. Rovta se zelo dobro spominjamo domačini, ko smo ga opazovali iz doline.

Jožetov stan v Vandrovčovem rovtu

Mimo rovta vodijo poti na Črno prst preko planine Za Črno goro (Ravharska planina) in planine za Liscem. Vidi se ostanek mogočnega rovta in kaj je ostalo danes, da že ni popolnoma poraščen je zaslužen Jože, ki skrbi za preostanek rovta ob vzhodnem robu pa stoji zelo lepo urejen stan.

Jožetov stan v Vandrovčovem rovtu

Sedim pred stanom in čakam, toda zaman danes Jožeta ni. Nič zato, saj sem sam tudi lahko in notranjost stanu tudi dobro poznam. Med vračanjem s hribov ali z Orožnove koče smo se velikokrat ustavili tukaj pri Jožetu in posedeli, se kaj pogovorili in okrepili pred vrnitvijo v dolino. Sledi je tukaj okrog veliko, kar dobro so prehojene poti do gozdne ceste in naprej, nižje v dolini sem srečal planince, ki so šli v to smer. Tudi pozimi je ta predel dobro obiskan, sedaj, ko je zgrajena Orožnova koča na planini Za Liscem, še toliko bolj.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Vandrovčov rovt

Vandovčov rovt Jožetov stan

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije