Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kravja Črna gora

Proti Črni prstiJanez Pikon: Obiščem razgledno goro z dolgim grebenom in dvema vrhoma po suhem snegu, saj je lepo vreme še dodaten motiv, kljub močnemu vetru, ki je sproti zasipal sledi na določenih predelih.

Kravja Črna gora

To je gora z dvojnim imenom, z južne strani Sončni vrh ali Kravja Črna gora s severne strani. Prostrana a osamljena malo obiskana v vseh letnih časih. Letos sem bil zanesljivo prvi, ki sem stal na vrhu te razgledne gore. Prvi zahodni vrh (1541 m) in vzhodni vrh (1527 m) sta iz doline gledano podobna, čeprav tu zahodni vrh bolj izstopa, na njem je postavljen repetitor Radio kluba Bohinj. Dostop po zahodnem grebenu je strm in sneg suh, zato vzpon tudi malo težji, toda vseeno sem kar dobro napredoval. Proti vrhu se teren zoži v greben, tu pa je veter sneg zbrusil v opasti, toda nič kaj resnega, lepo se je dalo priti mimo na vrh, kjer stoji omenjeni repetitor. Razgledam se naokrog, čudovit razgled kamor seže oko, naše gore z drugega kota zopet drugače.

Na zahodnem delu Kravje Črne gore

Nadaljujem navzdol po grebenu do vzhodnega vrha, snega je veliko brusi in odnaša ga veter, ki kar močno vleče proti Primorski. Bolj poraščen greben ovira moje gibanje po snegu, toda vztrajam in kmalu prispem na cilj. Ocenjujem oddaljenost med točkama in mislim, da je do dvesto metrov pravilno ocenjeno. Kljub močnemu vetru vztrajam in gledam po Bohinjski dolini. Pri vračanju si napravim nekaj posnetkov lastnih sledi, da prikličem v spomin današnjo pot, tudi na takšen način.

Na zahodnem delu Kravje Črne gore

Pri spuščanju po strmem grebenu se odločim obiskati še manjše brezno. Zavijem južno proti breznu, se približam in sedem v sneg, takoj začutim toploto ki kar puhti iz zemlje, res nenavadno. Že otroci smo sem hodili in občudovali to nenavadno zemeljsko toplotno črpalko.

Najprej me je grelo sonce, potem me je skoraj premikal veter, sedaj me greje topli zemeljski vrelec, kaj sploh hočem več saj imam vse ali še več, kot si želim.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Kravja Črna gora

Kravja Črna gora Topli vrelec

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije