Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rauharska planina

Planina Za Črno goro (Ravharska planina)Janez Pikon: Planino sem velikokrat obiskoval že v mladih letih, ko sem med počitnicami preživljal lepe dni, takrat je planina še živela z vsem kar sodi v to okolje, kar se mi je za vedno vtisnilo v spomin na gorskem pašniku med Šoštarjem in Črno goro.

Rauharska planina

Povsod kamor stopim, povsod je lepo, pripomore tudi lepo vreme, tudi vetra danes ni toliko, kot v zadnjih dneh. Na Kalu, predel nad planino se že vidi, da je planina kar lepo obsijana, tudi dnevi so daljši, zato je že večji del planine v soncu. Spustim se po koritu na rob do kanala, ki obdaja vso planino. Naj povem, izdelali so ga že pred sto leti ob izgradnji železnice v Bohinj in naprej na Primorsko. Po izgradnji predora so tu uredili kanale in s tem ukrotili vodne tokove, ki so zalivali predor in ovirali železniški promet. Še danes je videti veliko tega po planini, tudi predor na robu je še vedno prehoden, če ni prevelikih padavin.

Planina Za Črno goro ali Ravharska planina

Sprehodim se po planini in gledam spremembe, ki nastajajo z leti, ko se za planino ne skrbi več tako kot v času, ko je ta še živela. Nadaljujem proti mestu, kjer je pred drugo svetovno vojno še stala Mallnarjeva koča, toda sedaj je prekrito s snegom, drugače se še vedno delno vidijo kamniti temelji koče.

Predor na planini, Rauharska planina, Pri Mallnarjevi koči

Pod Policami je viden plaz, ki se je v teh dneh sprožil in se ustavil malo pred lovsko prežo na robu. Tu mimo pod Žrelom in Home je včasih vodila pot na Črno prst, ki pa je že dalj časa opuščena. Pri vračanju nazaj opazim studenec pod snegom, kako si utira pot po strugi na planino in nižje. Studenec nikdar ne presahne, tudi zato je bila ta planina toliko bolj priljubljena vsem, ki so bili tako ali drugače povezani z njo. Ogledam si še predor, ki ga prikazujem na fotografiji. Drenaža na planini je bila za tiste čase prava mojstrovina, ko so z njo spremenili vodne tokove proti Drugi Jati in nižje na Prvo Jato in naprej v površinsko strugo.

Ozrem se naokrog, med tem časom se je sonce že skrilo za Rušni vrh in zapustilo planino, tudi sam se s pogledom poslovim od zame enega najlepših predelov pod Črno prstjo in se spustim preko obeh Jat na Ravne in dolino. Točno vem, da se bom še vrnil, obljubim.!

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Rauharska planina

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije