Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dve intervenciji Društva GRS Kamnik

GRZS: v soboto, 27. januarja: Nesreči sta se zgodili m3ed sestopom s Planjave po Wisijakovi grapi in z Grintovca po poti Čez Jame

GRZS, ponedeljek, 28. januar 2008, dodal Vladimir Habjan


Dve reševalni intervenciji Društva GRS Kamnik

1. V soboto, 27. januarja, ob 8:30 smo člani Društva GRS Kamnik dobili poziv za reševalno intervencijo. Pri sestopu s Planjave po Wisijakovi grapi se je ponesrečil alpinist. V spodnjem delu grape je padel čez spodnji skok in nato drsel po snežnem stožcu pod grapo. Pri tem je dobil odrgnine po glavi, izpahnil si je ramo in polomil več rebr. Padec so opazili mimoidoči na Kamniško sedlo in o dogodku obvestili center za obveščanje. Vodja intervencije Rado Nadvešnik je zaradi ugodnih vremenskih razmer zaprosil za pomoč helikopter SV, ki je ponesrečenega po oskrbi prepeljal v UKC Ljubljana.

2. V soboto, 27. januarja, ob 13:40 smo dobili poziv za drugo intervencijo na območju Grintovca. Ponesrečenka je sestopala z Grintovca po grapi čez Jame. V spodnji tretjini ji je zaradi snežnih »cokel«, ki so se ji nabirale na derezah, zdrsnilo. Ustavljala se je s cepinom, vendar ji je to zaradi južnega snega uspelo šele po približno 200 metrih drsenja. Med drsenjem se je udarila v glavo, zato so kolegi zaprosili za pomoč. Prav tako je posredoval helikopter SV in ponesrečenko prepeljal v UKC Ljubljana.
Obe intervenciji sta bili zaradi možnosti uporabe helikopterja hitro zaključeni, ponesrečenca pa prepeljana direktno v UKC. V nedeljo pa bi bila situacija zaradi močnega vetra lahko popolnoma drugačna, čas prihoda do ponesrečenca bi se podaljšal (ohlajanje ponesrečenca, bolečine, šok ...), temu pa bi sledil še dolgotrajen klasični transport v dolino. To kratko opozorilo velja zaradi večje previdnosti in ustrezne opremljenosti obiskovalcev gora v zimskem času.

Boštjan Griljc
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije