Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 31.01.08

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

četrtek, 31. januar 2008, ob 10:51, Franci Savenc, ogledov: 1072

Italijanka si je zlomila nogo - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 31.01.2008


Ob 12.30 si v Krnici pod Vršičem v občini Kranjska Gora nogo zlomila italijanska planinka. Posredovali so reševalci Postaje GRS Kranjska Gora, ki so planinko oskrbeli, reševalci pa so jo odpeljali v jeseniško bolnišnico.

Predviden razvoj vremena

V četrtek bo sprva oblačno, ponekod se bodo pojavljale rahle padavine, ki bodo dopoldne ponehale. Popoldne se bo prehodno delno zjasnilo, nastane lahko kakšna kratkotrajna ploha. Na Vipavskem bo zapihala šibka burja.
V petek dopoldne bo v vzhodnih krajih večinoma sončno, popoldne se bo postopno pooblačilo. Drugod bo oblačno. V zahodni Sloveniji bo občasno rosilo ali rahlo deževalo, snežilo pa nad 800 do 1000 metrov. Pihal bo jugozahodnik, popoldne ob morju jugo.
V soboto bo oblačno, padavine se bodo od zahoda postopno razširile nad vso Slovenijo. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo popoldne spustila do nižin. Zjutraj bo še pihal jugozahodnik, ob morju jugo, proti večeru pa severovzhodnik, na Primorskem zmerna burja.
Do nedelje zjutraj bodo padavine večinoma ponehale, najkasneje v južnih krajih. Večjih razjasnitev ne bo. Burja bo popoldne že slabela.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje se je v sončnem in razmeroma toplem vremenu snežna odeja do srede v gorah še naprej počasi sesedala in preobražala. V sredo se je hladilo, omembe vrednih padavin ni bilo. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov od 150 do 220 cm snega, na 1500 metrih pa od okoli 60 do 110 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 40 cm snega. Pod 1500 metrov je snežna odeja hitro vse tanjša in pod 1000 metri je nekaj snega le v osojnih legah Julijskih Alp. Snežna odeja je pokrita s skorjo, ki večinoma ne nosi človeške teže, ponekod pa je tudi v visokogorju sneg trd. V nižjih nadmorskih višinah, kjer je snežna odeja tanjša, je sneg ponoči in zjutraj strjen v globino, čez dan se zmehča. Veliko je napihanega snega predvsem na severnih in vzhodnih straneh prelazov in grebenov. To velja za Julijske Alpe, drugod pa je zaradi manjše količine snega velikih zametov manj. Nevarnost snežnih plazov je 2. stopnje po petstopenjski lestvici, zmanjšuje se od zahoda proti vzhodu ter s padajočo nadmorsko višino. Nevarna so v glavnem le mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz napihanega, delno sprijetega snega. Ponekod so predvsem shojene poti tudi poledenele. V sredo ponoči bodo še rahle padavine. Ničla bo na nadmorski višini okoli 1400 metrov. V četrtek se bo delno zjasnilo, ničla se bo spustila do okoli 1000 metrov. Sneg bo pomrznjen. V petek se bo spet pooblačilo, popoldne bo v zahodnih Julijcih že rahlo snežilo. Lavinske razmere se do petka ne bodo spremenile.

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker