Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.01.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 29.01.2008


Predviden razvoj vremena

V torek bo pretežno jasno, po nekaterih nižinah bo sprva nizka oblačnost ali megla.
V sredo se bo v zahodnih in deloma osrednjih krajih pooblačilo, na vzhodu bo še delno jasno. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Popoldne bo v zahodni Sloveniji občasno rahlo deževalo, nad okoli 1000 metri pa snežilo.
V noči na četrtek se bodo padavine prehodno razširile nad večji del Slovenije in v četrtek dopoldne ponehale. Meja sneženja bo okoli 700 metrov nad morjem. Na Primorskem bo prehodno zapihala burja. V četrtek popoldne se bo delno razjasnilo.
V petek se bo od zahoda postopno pooblačilo, spet bo zapihal jugozahodni veter. V zahodnih krajih se bodo začele pojavljati občasne rahle padavine.

Razmere v gorah

Ob koncu tedna je bilo po podatkih Agencije RS za okolje v gorah suho in jasno vreme. Temperaturna ničla je bila visoko, večinoma nad našimi vrhovi. Zračna vlaga je bila zelo nizka. Snežna odeja se je počasi sesedala, preobražala pa večinoma le na površini. Tam se je čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Tako se je skorja nekoliko okrepila. V Julijskih Alpah je bilo 28. januarja na nadmorski višini 2500 metri od 160 do 230 cm snega, na 1500 metrih pa od okoli 70 do 110 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 40 cm snega. Pod 1500 metri je snežna odeja hitro vse tanjša in pod 1000 metri je nekaj snega le v osojnih legah Julijskih Alp. Snežna odeja je pokrita s skorjo, ki večinoma ne nosi človeške teže, ponekod pa je tudi v visokogorju sneg trd. V nižjih nadmorskih višinah, kjer je snežna odeja tanjša, je sneg ponoči in zjutraj strjen v globino, čez dan se zmehča. Veliko je napihanega snega predvsem na severnih in vzhodnih straneh prelazov in grebenov. To velja za Julijske Alpe, drugod pa je zaradi manjše količine snega velikih zametov manj. Nevarnost snežnih plazov je povsod v naših gorah 2. stopnje, zmanjšuje se od zahoda proti vzhodu ter s padajočo nadmorsko višino. Nevarna so mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob večji dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz napihanega, delno sprijetega snega. Ponekod so predvsem shojene poti tudi poledenele.Do srede se bo nadaljevalo suho vreme. Temperatura bo nihala. Po prehodni ohladitvi 28. januarja se bo ozračje spet ogrelo. Ničla bo v torek na nadmorski višini okoli 2500 metrov, nekoliko pa se bo ohladilo že do srede zjutraj. Sončno in toplo vreme bo ugodno vplivalo na stabilizacijo snežne odeje, ponoči bo sneg pomrznil. Nevarnost snežnih plazov se bo počasi manjšala.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27672

Informacije

Informacije