Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Slap Mostnice

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Korita Mostnice

ponedeljek, 28. januar 2008, ob 19:09, Janez Pikon, ogledov: 6159

Slonček v koritih MostniceJanez Pikon: V dolino Voje bi rad šel, toda ne grem rad sam in te prosim, če bi šel z menoj bo lepše v družbi s teboj, mi je dejal znanec. Takoj sem sprejel povabilo in že sva bila dogovorjena in pripravljena za pot v eno najlepših alpskih dolin pod Triglavom.

Najprej v korita Mostnice, zato sva začela pred Zoisovim gradom pod Hudičevim mostom. Prisojna lega kraja in toplo sonce sta naju pospremila v ta čudovit svet skalnih korit in globokih tolmunov, ki jih še vedno oblikuje narava. Njena korita so dolga 1,8 km in globoka tudi do 20 m.

Korita Mostnice in slap Mostnice na koncu doline Voje

Korita Mostnice in slap Mostnice na koncu doline Voje

Voda, ki ima velik padec in nosi s seboj mnogo peska, ima zelo veliko moč in brez večjih težav brusi skalnato strugo, zato se dno razmeroma hitro poglablja, nastale pa so tudi zelo ozke soteske s strmimi stenami ali korita. Nastala so na obrobju gora zlasti tam, kjer ledeniki ob taljenju zagotavljalo dovolj vode. Dom v dolini Voje je v zimskem času zaprt, prav tako okrepčevalnica pod slapom Mostnice.

Po dolini je videti in čutiti aktivnosti domačinov okrog svojih hišic in poslopij. Pri slapu Mostnice malo po stojiva in si ogledava slapove, najvišji je visok do 20 metrov. Pritok Mostnice je močan in zato slap velik, prava paša za oči vseh, ki sem pridemo in želimo videti te naravne lepote Mostnice. Vračava se polna lepih vtisov nazaj prek doline do Oble Gorice in levo do Hudičevega mostu v Staro Fužino.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker