Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 25.01.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 25.01.2008


Predviden razvoj vremena

V petek dopoldne bo prehodno zmerno do pretežno oblačno, popoldne pa se bo od severa zopet zjasnilo. Na Primorskem bo pihala šibka do zmerna burja.
V soboto bo pretežno jasno, zjutraj bo lahko ponekod po nižinah megla.
V nedeljo in ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Razmeroma toplo bo.

Razmere v gorah

Suho vreme se po podatkih Agencije RS za okolje nadaljuje. Sprva je bilo še hladno, a že v noči na četrtek je začel dotekati toplejši zrak. Snežna odeja se zaradi suhega zraka tudi čez dan ni kaj dosti ojužila, nekoliko le na prisojnih pobočjih. Ponoči je površina snežne odeje kljub pozitivni temperaturi pomrznila. Sneg se še naprej počasi preobraža in seseda. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 m od 160 do 230 cm snega, na 1500 m pa od okoli 80 do 120 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m do okoli 50 cm snega. Pod 1500 m je snežna odeja hitro vse tanjša in pod 1000 m je nekaj snega le ponekod v osojnih legah Julijskih Alp. Snežna odeja je pokrita s skorjo, ki večinoma ne nosi človeške teže, ponekod pa je tudi v visokogorju sneg trd. V nižjih nadmorskih višinah, kjer je snežna odeja tanjša, je sneg strjen v globino. Veliko je napihanega snega predvsem na severnih in vzhodnih straneh prelazov in grebenov, veliko je opasti. To velja za Julijske Alpe in deloma zahodne Karavanke, drugod pa je zaradi manjše količine snega velikih zametov manj.

Nevarnost snežnih plazov je povsod v naših gorah 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, zmanjšuje se od zahoda proti vzhodu ter s padajočo nadmorsko višino. Posebej nevarna so mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz napihanega, delno sprijetega snega. Toplo in suho vreme se bo nadaljevalo tudi za konec tedna. Ničla se bo dvignila do 2700 ali 2800 m. Vendar bo zrak ostal zelo suh, kar pomeni, da se sneg ne bo preveč ojužil niti čez dan, razen na površini na prisojnih pobočjih. Drugod bo ostal suh ali pomrznjen. Tako vreme bo ugodno vplivalo na preobražanje in stabilizacijo snežne odeje. Nekoliko večja možnost, da sprožite snežni plaz, bo sredi dneva in zgodaj popoldne.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije