Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Javorov vrh

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Javorov vrh na Pokljuki

sreda, 23. januar 2008, ob 15:21, Janez Pikon, ogledov: 1529

Pogled z Javorovega vrha proti JulijcemJanez Pikon: Primeren dan za obisk gorske točke Javorov vrh na Pokljuki in že sem bil odločen, da se odpravim v to smer. Modro nebo in pogled proti sončnim Podjeljem je kar vabilo iz doline in že sem bil na Goreljku na odcepu za planino Jelje.

Cesta je splužena do planine Praprotnica, toda pomrznjena in gladka. Tako so me obvestili, sam grem peš ob cesti do planine Jelje in naprej do odcepa na Javorov vrh pred planino Konjska dolina. Steza na vrh je shojena, pomrznjena  in dobro vidna, predira se le ob poti, kajti novo zapadli suh sneg še ni dovolj pomrznil.

Pogled z Javorovega vrha proti Karavankam

Od tu naprej po dvajsetih minutah hoje prispem na Javorov vrh (1482 m), petega najvišjega vrha na Pokljuki, toda daleč najbolj razglednega. Razprostre se lep razgled po zasneženih Julijcih in Pokljuki. Piha močan zahodni veter, čeprav ni pretirano hladno in kar nekaj časa vztrajam na vrhu in si ogledujem Pokljuko z okolico, Julijske Alpe in Karavanke.

Rjavina in Luknja peč, Planina Jelje, Javorov vrh

Vračam se po uhojeni poti, je lažje in se tudi ne predira, proti planini Jelje. Veter tu ni močan tudi toplo je, kar prijetno zato malo posedim pred hišico domačina iz Bohinjske Bistrice. Lepo izdelana hišica, opazim po namestitvi predmetov in napisanih stavkov po deskah, da je tu vsak obiskovalec dobrodošel. Zapustim planino in se poln lepih vtisov vrnem na Goreljek in nižje v dolino.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker