Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Brojsko polje

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Brojsko polje

torek, 22. januar 2008, ob 19:09, Janez Pikon, ogledov: 1316

Vrč pod Senožeti na Brojskem polju - OtočeJanez Pikon: Slikovito pot zaznamujejo pogledi na mogočne okoliške vrhove, ter tudi izjemna lega rodovitnih površin med Senožetmi na severu in Savo Bohinjko na jugu. Kulturna krajina v Bohinju se je oblikovala že v železni dobi (Halštat).

Brojsko polje (Otoče) je značilen primer zanjo. Na zahodnem robu polja se odpre pogled tudi na stisnjeno in rahlo dvignjeno vasico z dominantnim zvonikom cerkvice Svete Margarete. To je Brod, ki ima še vedno lepo ohranjeno naselbinsko jedro, po katerem to arhetipsko Brojsko polje (Otoče) nosi svoje ime.

Na razgledniku pod Pečjo, Pod Vrsnikom, Zavitar

Pravzaprav danes nisem imel namena kam oditi. Verjel sem vremenski napovedi in odlašal tako dolgo, da potem daleč nisem niti mogel. Zato sem se odpravil v Otoče in naprej za Savo mimo Pleč, Zabrševja na Peč nad Staro Fužino.Peč, Otoče, kjer vlada mir, sliši se le mešalec za beton z druge strani Save in še ta kmalu potihne. Teren je moker, pot blatna, nikogar od domačinov ne vidim tukaj, vse so že postorili na polju v tem letnem času. 

Sava Bohinjka in Pleče, Zabrševje, Široka polica in Rudnica

Nadaljujem preko Broda mimo Savice in Kamenj. Po stojim na Plečih, v poletnih mescih priljubljenem kopališču domačinov. Kmalu sem že v Zabrševjem, področje na nasprotni strani Laškega Rovta.Opazim novo in lepo izdelano lovsko prežo, ki so jo lovci izdelali pred kratkim, stoji na sredini travnikov Zabrševja.

Naprej naletim na posledice neurja v septembru lani pod Pečjo, tu je voda nanesla veliko peska na pot, ki vodi do Bohinjskega jezera. Pred mostom zavijem desno na Peč, kjer je zelo lep razgled proti zahodu s pogledom na Bohinjsko jezero.Na Peči posije sonce, je toplo in prijetno, zato po stojim in se razgledam po okolici.

Peč je proti jugu zelo razgleden vrh, čeprav je poraščen, toda vidljivost je dobra in vzpenjanje na vrh prijetno. Napravim nekaj posnetkov in se krožno vrnem proti Stari Fužini in levo nazaj na Zabrševje proti Brodu in v Otoče. Moja pot je tako zaključena, kakor tudi današnje, sedaj že kar sončno popoldne, sonce je že za grebenom Rodice in to je ravno prav za vrnitev domov.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker