Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 21.01.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 21.01.2008


Predviden razvoj vremena

V ponedeljek bo delno jasno z zmerno oblačnostjo, občasno tudi pretežno oblačno. Na Primorskem se bo zadrževala megla ali nizka oblačnost, tam bo ponekod rosilo. Ponekod bo pihal zahodni veter.
V torek bo sprva pretežno oblačno, ponekod bo občasno rahlo deževalo. Popoldne se bo postopno delno zjasnilo, najkasneje na zahodu. Zvečer bo zapihal severni veter. V sredo in četrtek bo pretežno jasno.
V sredo bo na Primorskem pihala zmerna burja. Hladneje bo.
V četrtek bo zjutraj in del dopoldneva ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost.

Razmere v gorah

Ob koncu tedna je bilo po podatkih Agencije RS za okolje v gorah deloma jasno vreme. Zelo se je segrelo, ničla se je dvignila nad najvišje vrhove. Zrak je bil suh. Snežna odeja se je v visokogorju nad 2000 m le počasi sesedala, nižje pa zaradi visokih temperatur hitreje. Pihal je zmeren severozahodnik, ki je na vetru izpostavljenih legah prenašal sneg v zamete. Pod 1500 m se je sneg talil. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 m od 170 do 230 cm snega, na 1500 m pa od okoli 90 do 130 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 m do okoli 60 cm snega. Pod 1500 m je snežna odeja hitro vse tanjša in pod 1000 m je nekaj snega le ponekod v Julijskih Alpah. Snežna odeja je pokrita s tanko skorjo, ki ne nosi človeške teže. Nastala je zaradi dnevnega segrevanja in nočnega zmrzovanja ter deloma zaradi vetra. Veliko je napihanega snega predvsem na severnih in vzhodnih straneh prelazov in grebenov, veliko je opasti. Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Drugod v naših gorah je nevarnost 2. stopnje, zmanjšuje se od zahoda proti vzhodu ter s padajočo nadmorsko višino. Posebej nevarna so mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob majhni obremenitvi sprožite snežni plaz napihanega, delno sprijetega snega. Spontanega plazenja bo malo, le sredi dneva in zgodaj popoldne bodo možni manjši plazovi na prisojnih, dovolj strmih pobočjih. V ponedeljek bo še precej toplo, pihal bo zmeren zahodni in severozahodni veter. V torek bo več oblačnosti, počasi se bo v višinah hladilo. Zvečer in v noči na sredo se bo močno ohladilo, zapihal bo močan severnik. Ker je sneg skorjast, ne bo delal novih zametov. Do srede se bo snežna odeja še malce sesedla in ob ohladitvi stabilizirala.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije