Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.01.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 19.01.2008


Predviden razvoj vremena

V soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, na vzhodu sprva pretežno oblačno. Ob morju in ponekod po nižinah v notranjosti Slovenije bo megla ali nizka oblačnost.
V nedeljo bo povečini jasno, ob morju in po nižinah v notranjosti Slovenije se bo še zadrževala megla ali nizka oblačnost.
V ponedeljek bo na zahodu pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo, drugod bo delno jasno.
V torek bo oblačno z manjšimi padavinami. Popoldne se bo ohladilo, na Primorskem bo zapihala burja.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je v noči na petek v Julijcih zapadlo še od 10 do 30 cm snega, ponekod je snežilo do nadmorske višine okoli 700 metrov. Drugod po naših gorah je bila meja sneženja višje, večinoma na okoli 1000 metrov, zapadlo pa je do 10 cm snega, na Pohorju pa skoraj ni bilo padavin. Ničla je bila na nadmorski višini okoli 1800 metrov, zato je bil sneg, razen nad okoli 2000 metri, moker in se je oprijemal podlage. Med sneženjem so se prožili številni manjši in srednje veliki plazovi delno sprijetega snega. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov od 180 do 230 cm snega, na 1500 metrih pa od okoli 100 do 140 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 70 cm snega. Pod 1500 metri je snežna odeja hitro vse tanjša in pod 1000 metri je nekaj snega le ponekod v Julijskih Alpah. Snežna odeja je mehka in se globoko predira. V visokogorju, nad 2000 metri je sneg suh, nižje pa moker. Veliko je napihanega snega predvsem na severnih in vzhodnih straneh prelazov in grebenov, veliko je opasti. Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih 3. stopnje. Drugod v naših gorah je nevarnost 2. stopnje, zmanjšuje se od zahoda proti vzhodu ter seveda s padajočo nadmorsko višino. Posebej nevarna so mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob majhni obremenitvi sprožite snežni plaz napihanega, delno sprijetega snega. V Julijcih so možni tudi manjši in srednje veliki spontani plazovi. Obisk visokogorja Julijcev je zato nevaren.
Ob koncu tedna bo v gorah večinoma sončno in precej toplo vreme. Ničla se bo dvignila nad najvišje vrhove. Močnejšega vetra ne bo. Snežna odeja se bo ob močni otoplitvi sprva nekoliko destabilizirala in zato pričakujemo več spontanih plazov predvsem v Julijskih Alpah. Hkrati se bo sneg sesedal in posledično do začetka prihodnjega tedna že nekoliko stabiliziral. Nižje bo precej snega skopnelo. Obisk visokogorja Julijskih Alp in zahodnih Karavank zaenkrat še odsvetujemo.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije