Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 16.01.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 16.01.2008


Predviden razvoj vremena

V sredo bo pretežno oblačno, le v severovzhodnih krajih bo sprva še delno jasno. Občasno bodo rahle padavine, ki se bodo popoldne na zahodu krepile in ponoči zajele vso Slovenijo. Meja sneženja bo med 800 in 1000 metri nadmorske višine. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.
V četrtek bo oblačno in deževno, snežilo bo nad okoli 700 metri nad morjem. Na Primorskem bo zapihala šibka burja.
V noči na petek bodo padavine postopno ponehale. V petek in soboto bo zmerno do pretežno oblačno. Razmeroma toplo bo, ponekod bo pihal jugozahodni veter.

Razmere v gorah

V ponedeljek in torek je bilo po podatkih Agencije RS za okolje v gorah večinoma suho vreme, občasno je tudi sijalo sonce. V sredo ponoči pa je v Julijcih in zahodnih Karavankah zapadlo od 5 do dobrih 10 cm snega, drugod pa le kakšen centimeter. Pihal je zmeren do močan jugozahodnik. Ničla je bila na nadmorski višini okoli 1100 metrov. Snežna odeja se je nekoliko sesedla in preobražala, pod 1100 metri pa talila. Veter je v visokogorju delal nove zamete, kar velja predvsem za Julijske Alpe in zahodne Karavanke. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov od 140 do 180 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 70 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 50 cm snega. Nižje je snega precej manj, saj ga je precej skopnelo. Snežna odeja je mehka in rahla. Veliko je napihanega snega na severnih in vzhodnih straneh prelazov in grebenov. Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih ter v zahodnih Karavankah 3. stopnje. Drugod v naših gorah je 2. stopnje po petstopenjski lestvici. Nevarna so mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob majhni obremenitvi sprožite snežni plaz napihanega, delno sprijetega snega. Možni so tudi manjši, spontani plazovi. V sredo čez dan se bodo padavine v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah krepile, snežilo bo nad okoli 900 ali 1000 metri. Drugod do noči ne bo omembe vrednih padavin. Ponoči bo začelo snežiti tudi drugod v našem gorskem svetu. V četrtek bodo padavine na zahodu slabele, drugod se bodo zadržale do noči. Meja sneženja bo med 800 in 1000 metri, na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah pa se lahko spusti do okoli 600 metrov. Na zahodu bo zapadlo do 50 cm novega snega, drugod pa od 10 do 30 cm.
Nevarnost snežnih plazov se bo povsod povečala. Zapihal bo severovzhodnik, ki bo delal zamete na južnih in zahodnih straneh grebenov in prelazov.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije