Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Ajdovski gradec

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Ajdovski gradec

torek, 15. januar 2008, ob 15:03, Janez Pikon, ogledov: 6557

Še danes vidiš razvalino, ki Ajdovski se gradec iimenujeJanez Pikon: Dežuje, toda vseeno se odpravim proti Ajdovskem gradcu, majhnemu, izpostavljenemu vrhu ali griču južno nad Bitnjami pred Bohinjsko Bistrico. V svoji pesmi Krst pri Savici ga je opeval največji slovenski pesnik France Prešeren.

Ajdovski gradec, zelo staro arheološko najdišče in majhen a izpostavljen vrh, visok 582 m, ki leži južno od železniškega mostu pred Bohinjsko Bistrico. Področje je zelo staro arheološko najdišče, ki predstavlja prvobitno naselbino rudarjev in železarjev že v starejši železni dobi (700 - 300 let pr.n.št.).

Na Ajdovskem gradcu, Zgodba noža, Prešernovi stihi

Naseljen je bil tudi kasneje v Rimskem času (0 - 500 let n.št. ). Na njem so vidni ostanki temeljev stavb, kovačnic in topilnic železa. Pri raziskovanju in izkopavanjih so tu odkrili 25 grobov.

Zgodba noža na Ajdovskem gradcu

France Prešeren je veliko omenjal Ajdovski gradec v svojih pesmih. Vsako leto na Prešernov dan se tu počasti spomin nanj. Podatki na panojih marsikaj povedo, lepo je vse predstavljeno. Sem tudi že slišal trditev, da je cerkev na Bitnjah zgrajena prav iz teh kamnitih stavb in delavnic iz tistih časov.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker