Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 15.01.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 15.01.2008


Predviden razvoj vremena

V torek bo na severovzhodu zmerno, drugod pretežno oblačno. Predvsem v zahodnih, hribovitih krajih bo občasno rahlo deževalo. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 900 metrov. Zapihal bo jugozahodni veter, ob morju popoldne jugo, ki se bo zvečer krepil.
V sredo bo oblačno, le v severovzhodnih krajih bo občasno še nekaj sonca. Predvsem v zahodni Sloveniji bo rahlo deževalo. Popoldne se bo dež na zahodu okrepil in zvečer ter v noči na četrtek razširil nad vso Slovenijo. Snežilo bo nad 1100 ali 1200 metri. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.
V četrtek bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne od zahoda postopno ponehale. Meja sneženja se bo spustila na okoli 800 metrov. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja.
V petek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Ponekod bo pihal jugozahodnik.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, je bilo ob koncu tedna v gorah oblačno in megleno z občasnimi padavinami. Meja sneženja je nihala, občasno je deževalo tudi nad 1500 metri. V zahodnih Julijcih je do nedelje zvečer zapadlo do okoli 100 cm snega, drugod v Julijcih ter v zahodnih Karavankah pa od 20 do 40 cm, odvisno od nadmorske višine. Stari sneg je padel na skorjasto podlago, na katero se ni dobro prijel. V soboto je pihal okrepljen jugozahodnik, ki je novi sneg prenašal v zamete. Drugod v naših gorah je bilo padavin precej manj, zapadlo je le do okoli 10 cm snega. Pod 1500 metri je večinoma deževalo.

V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov od 140 do 170 cm snega, na 1500 metrov pa do okoli 60 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrov do okoli 50 cm snega. Nižje je snega precej manj, saj ga je precej. Snežna odeja je mehka in rahla. Veliko je napihanega snega na severnih in vzhodnih straneh prelazov in grebenov. Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih ter v zahodnih Karavankah 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Drugod v naših gorah je 2. stopnje.
Nevarna so mesta z napihanim snegom, kjer lahko že ob majhni obremenitvi sprožite snežni plaz napihanega, delno sprijetega snega. Možni o tudi manjši, spontani plazovi. Po prehodno suhem vremenu in manjši razjasnitvi bo v torek spet prevladovalo oblačno in megleno vreme, le v vzhodnih Karavankah in na Pohorju bo sprva še delno jasno. Pihal bo močan jugozahodnik, ki bo delal nove zamete. V torek čez dan bo predvsem v zahodnih Julijskih Alpah ter v Bohinjskih hribih občasno rahlo snežilo. V noči na sredo se bo sneženje nekoliko okrepilo. Ničla bo med 1100 in 1300 metrov. Snežna odeja se bo malo sesedla. Nevarnost snežnih plazov bo ostala povečana.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije