Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Žontarica

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa

Kožarica na Žontarici Žontarica
ponedeljek, 14. januar 2008, ob 19:22, Janez Pikon, ogledov: 2100

Izrezljan Veliki petelin na verandiJanez Pikon: Dan, ko nisem vedel ali naj sploh grem višje z doline, sem se kljub oblakom odločil obiskati Belsko planino, mimo barja Šijec do Žontarice na Pokljuki, kjer Triglavski narodni park predstavlja Oglarjenje, ki je delovalo do šestdeset let prejšnjega stoletja.

Kopišče v Žontarici na Pokljuki je to noč padlo približno pet centimetrov snega. Na Belski planini je videti, da v teh dneh tu ni bilo še nikogar, čeprav je planina dobro obiskana. Tu je kar nekaj stanov lepo vzdrževanih, še več kot le to. Lastnik enega od teh stanov izdeluje lepe iz lesa oblikovane podobe, ki jih vidimo povsod po planini. Na fotografiji predstavljam Velikega petelina, tudi tega so verjetno napravile iste roke.

Kopišče v Žontarici

Nadaljujem proti barju Šijec kjer se je že spustila megla, čeprav je vidljivost še kar dobra, zato grem naprej proti Žontarici. Tu je dobro predstavljeno oglarjenje, najpogostejša oblika izkoriščanja pokljuških gozdov v preteklosti do sredine prejšnjega stoletja. Značilnosti teh kopišč so bile trikotne, z lubjem pokrite hišice, ki jim pravimo tudi kožarice ali lubarce. Nekaj od tega predstavljam na fotografijah.

Belska planina

Čeprav vidljivost danes ni bila najboljša, je vseeno bilo prijetno hoditi po novozapadlem snegu. Vrnem se na začetek moje današnje poti in zaključim izbrani pokljuški sprehod.

Janez Pikon

 

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker