Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Žontarica

Izrezljan Veliki petelin na verandiJanez Pikon: Oglarjenje na Pokljuki iz preteklosti, ki je obratovalo do šestdesetih let prejšnjega stoletja na kopišču v Žontarici, ter trikotno obliko tega kopišča.

Žontarica

Dan, ko nisem vedel ali naj sploh grem višje iz doline, vendar sem se kljub oblačnemu vremenu odločil obiskati Belsko planino, mimo barja Šijec do Žontarice na Pokljuki, kjer Triglavski narodni park predstavlja Oglarjenje na Pokljuki. Na Belski planini je videti, da v teh dneh tu ni bilo še nikogar, čeprav je planina dobro obiskana. Tu je kar nekaj stanov lepo vzdrževanih, še več kot le to. Lastnik enega od teh stanov izdeluje lepe iz lesa oblikovane podobe, ki jih vidimo povsod po planini. Nadaljujem proti barju Šijec kamor se je že spustila megla, čeprav je vidljivost še kar dobra, zato grem naprej proti Žontarici. Tu je dobro predstavljeno oglarjenje, najpogostejša oblika izkoriščanja pokljuških gozdov v preteklosti do sredine prejšnjega stoletja. Značilnosti teh kopišč so bile trikotne, z lubjem pokrite hišice, ki se jim reče tudi kožarice ali lubarce.

Kopišče v Žontarici

Čeprav vidljivost danes ni bila najboljša, je vseeno bilo prijetno hoditi po novozapadlem snegu, kasneje se vrnem se na začetek moje današnje poti in zaključim izbrani pokljuški sprehod.

Belska planina

Janez Pikon

 

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Žontarica

Kožarica Žontarica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije