Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 11.01.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 11.01.2008


Predviden razvoj vremena

V petek bo v severni in vzhodni Sloveniji delno jasno in sprva po nižinah še megleno. Drugod se bo pooblačilo, predvsem v jugozahodni Sloveniji bo popoldne občasno rahlo deževalo. Krepil se bo jugozahodni veter, ki bo večinoma pregnal meglo iz nižin.
V soboto bo oblačno s padavinami, ki bodo močnejše v zahodni Sloveniji. Meja sneženja bo na okoli 1400 metrov nadmorske višine. V vzhodni Sloveniji bo dopoldne še suho vreme. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.
V noči na nedeljo se bo meja sneženja v severni Sloveniji spustila pod 800 metri nadmorske višine. Padavine bodo v nedeljo čez dan oslabele in ponehale. Na Primorskem bo šibka burja.
V ponedeljek bo zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho vreme.

OPOZORILO Po podatkih Agencije RS za okolje bo od petka zvečer do nedelje zjutraj v skrajnem zahodnem delu Slovenije padlo od 50 do 100 litrov padavin na kvadratni meter, zato lahko pride do porasta vodotokov predvsem v porečju Vipave, Reke in delno tudi Soče. V zahodnih Julijskih Alpah lahko pade od 50 do 100 cm novega snega, zato bodo razmere v gorah zimske.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, je bilo v sredo in četrtek suho vreme. Občasno je pihal jugozahodnik, ki pa ni več naredil novih, večjih zametov. Ničla je bila čez dan nad 2200 metrih. Snežna odeja se je nekoliko sesedla. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov od 60 do 100 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 40 cm. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih do okoli 40 cm snega. Nižje je snega precej manj. Snežna odeja je večinoma pokrita s skorjo, ki ne nosi človeške teže. Čez dan se ob pozitivni temperaturi nekoliko zmehča, posebno na prisojnih pobočjih, ponoči pa pomrzne. Predvsem na severnih in vzhodnih straneh grebenov in prelazov so številni zameti in klože. Nevarnost snežnih plazov je v Julijcih ter v zahodnih Karavankah 2. stopnje. Drugod v naših gorah je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz napihanega, delno sprijetega snega. Danes bo v vzhodnih Karavankah in na Pohorju še nekaj sončnega vremena, a se bo popoldne postopno pooblačilo. V zahodnih Julijcih se bodo začele pojavljati manjše padavine, snežilo bo na okoli 1100 metrov. Ponoči in jutri se bodo padavine na zahodu okrepile, meja sneženja se bo dvignila na okoli 1400 metrov. Pihal bo močan jugozahodnik, ki bo novi sneg sproti znašal v zamete. V nedeljo bodo padavine oslabele, snežilo bo do okoli 700 metrov. Do nedelje zvečer lahko v Julijskih Alpah in zahodnih Karavankah zapade od 40 do 80 cm snega. Drugod bo padavin precej manj.
Nevarnost snežnih plazov se bo povečala predvsem v Julijskih Alpah, zato odsvetujemo obisk gora ta konec tedna.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27658

Informacije

Informacije