Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 08.01.08

Reševalci Postaje GRS Maribor - Predviden razvoj vremena

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 08.01.2008


Ob 20.18 se je na smučišču Smučarskega kluba Branik na Pohorju, občina Maribor, poškodovala smučarka. Reševalci Postaje GRS Maribor so poškodovanko oskrbeli, prepeljali v dolino in predali reševalcem NMP Maribor.

Predviden razvoj vremena

V torek bo delno jasno, dopoldne se bo zjasnilo tudi v jugovzhodni Sloveniji. Po nekaterih nižinah bo zjutraj in del dopoldneva megla ali nizka oblačnost, ki se lahko zadrži tudi ves dan. Ponoči in sprva še v sredo bo pretežno jasno, pooblačilo se bo le na Primorskem.
V sredo čez dan se bo tudi drugod po državi od zahoda prehodno zmerno pooblačilo. Zjutraj in del dopoldneva bo po nižinah megla ali nizka oblačnost. Ponekod na zahodu bo popoldne občasno rosilo ali rahlo deževalo.
V četrtek bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo. Čez dan bo zapihal jugozahodnik.
V petek bo na severovzhodu sprva še delno jasno, drugod pa bo oblačno. V zahodnih in ponekod v osrednjih krajih bo občasno deževalo. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, so bile občasno padavine, meja sneženja pa se je dvignila na okoli 1100 metrov. V Julijskih Alpah je zapadlo od 25 do 35 cm snega, v Karavankah okoli 15 cm, drugod pa precej manj. Med sneženjem je pihal močan jugozahodnik, ki je novi sneg spihal v zamete na severnih straneh grebenov in prelazov. Snežna odeja se je nižje zaradi otoplitve nekoliko sesedla. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov od 70 do 110 cm snega, na 1500 metrih pa do okoli 45 cm. Nižje je sneg precej skopnel. Drugod po naših gorah je na 1500 metrih okoli 40 cm snega. Snežna odeja je pod 1300 metrov mokra, drugod pa je sneg rahel in suh. Novi sneg ni dobro sprijet s podlago, ki je bila prej večinoma skorjasta. Nevarnost snežnih plazov se je zlasti v Julijcih ter v zahodnih Karavankah povečala na 2. stopnjo po evropski petstopenjski lestvici. Drugod v naših gorah je še vedno 1. stopnje. Nevarna so mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz napihanega, delno sprijetega snega. Tudi v ponedeljek je ponekod rahlo snežilo in v vzhodnih Karavankah, na Pohorju ter v Savinjskih Alpah je zapadlo nekaj centimetrov snega, pod 1100 metrov bo deževalo. Novi sneg ne bo spremenil lavinskih razmer. Ničla je na okoli 1500 metrih, v torek popoldne pa se bo dvignila na 1800 metrov. Sneg se bo pod to mejo sesedal in preobražal, višje pa le na prisojnih pobočjih. V osojah bo ostal suh. V ponedeljek bo še pihal okrepljen jugozahodnik, v torek pa bo veter šibak.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27637

Informacije

Informacije