Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zima ni prinesla snega

Dnevnik: Smučarski središči Kobla in Bohinj sta tako rekoč brez snega.

Dnevnik, ponedeljek, 07.01.2008 - Slovenija


BOHINJ - »Mi, Bohinjci, sredi raja – 13 mesecev zima traja,« so včasih rekli za pregovorno dolgo in mrzlo zimo v bohinjskem kotu.

Danes je to le še zgodovina, najbolj pa jo občutijo tisti, ki naj bi od nje živeli. Smučarski središči Kobla in Bohinj sta tako rekoč brez snega.

Čeprav so na Voglu zaključili z naložbo v nove oziroma prenovljene žičnice, je narava poskrbela za slabe obete, saj se smučarska sezona na tem dokaj visoko ležečem smučišču ni niti začela: »Znano je, da zaradi lege v Triglavskem parku ne moremo delati snega s topovi, zdaj pa lahko le seštevamo izgubo, ki jo povzroča izpad prihodkov. Samo prazniki so nam 'odnesli' okoli 350.000 evrov, vsak dan ali vikend brez snega pa to številko povečuje. Na Voglu je snega le za vzorec,« je dejal direktor Žičnic Vogel Tomaž Šumi. Tudi lanska sezona po tej plati ni bila najboljša, Vogel torej sameva.

Na Kobli ni bistvene razlike – deluje le ena žičnica, Kozji hrbet, to pa je le šestina zmogljivosti: »Imamo 18 topov, a nam to do zdaj ni pomagalo, ker so bile temperature previsoke, zato pravega snega nismo mogli narediti,« pojasnjuje Peter Žnidar, ki poudarja, da letos zaradi slabe lanske sezone v prenovitev niso uspeli vložiti niti centa, vsaj eno napravo so zagnali pred novim letom, a je že zdaj jasno, da pred koncem prihodnjega tedna, če bo primeren mraz, Kobla ne bo smučarska v pravem pomenu besede. »Zime so tudi v Bohinju drugačne, o tem ni dvoma,« trdi Žnidar in navkljub dobri zasedenosti v času novoletnih praznikov bo nadaljevanje mile zime zanesljivo povzročilo tudi slabši obisk v sobah in hotelih.

Tekst: Miran Šubic

 

 

Veseli smučarji in sonce so le še spomin

Foto: Tomaž Bukovec

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

1 komentarjev na članku "Zima ni prinesla snega"

Tomaž Ogrin,

Za Vogel je treba imet 2 m snega za smučat. Mora pokrit skale. Al pa moraš stolči vse skale, splanirat, kot so na Krvavcu. Uničit področje.

Zakaj bi to delal? Kje je dolgoročna usmeritev? Žičničarji sploh ne verjamejo, da je topleje. Nočejo verjet. Triglavski ledenik ni dovolj dobro opozorilo. Topovi na Voglu?

Kdo garantira, da bi bilo potem dobičkonosno? Vse to je na pamet!

Aja, če Cerkno dela, Kranjska gora, Pohorje, Stari vrh...pa subvencije...

Trenutno stanje.

ARSO Vreme 13.jan.ob 7h, veter t zraka cm snega

m/s oC nov skupaj

Kredarica,megla,rahlo sneži 8 -4,5 18 140 suh

Vogel megla, sneži 0 -0,2 15 55

Kanin megla, sneži 0 -2,0 80 170

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije