Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 05.01.08

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 05.01.2008


Predviden razvoj vremena

V soboto bo oblačno. V zahodnih, južnih in osrednjih krajih bodo manjše padavine. Na Primorskem bo rahlo deževalo, po nižinah v notranjosti Slovenije pa najprej rahlo snežilo, nato bo sneg prešel v dež. Predvsem zjutraj in dopoldne bosta zato ponekod poledica in žled. Popoldne bo začel pihati južni do jugozahodni veter.
V nedeljo bo oblačno, občasno bo deževalo, popoldne bodo padavine ponehale. Meja sneženja bo med 1000 in 1200 metri nadmorske višine.
V ponedeljek bo pretežno oblačno, popoldne in v noči na torek bo občasno deževalo, nad 1300 metri nadmorske višine snežilo.
V torek bo delno jasno z jutranjo meglo po nižinah.

Razmere v gorah

Snežne razmere v gorah se po podatkih Agencije RS za okolje niso kaj dosti spremenile. Ves pretekli teden je bilo hladno vreme s temperaturo pod ničlo. Močnejšega vetra ni bilo. Ponekod je padlo nekaj centimetrov snega. Snežna odeja se je le počasi preobražala. Višina snežne odeje v gorah je neizenačena. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov od 40 do 80 centimetrov snega, na 1500 metrih pa okoli 10 centimetrov. Drugod po naših gorah je na 1000 metrov okoli 10 centimetrov snega, na 1500 metrih pa zlasti na Pohorju do okoli 50 centimetrov. Snežna odeja je v osojah večinoma mehka in rahla, na prisojnih pobočjih pa pokrita s skorjo. Ponekod v visokogorju je tudi trda, deloma zaradi vetra, deloma zaradi občasnega segrevanja. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan v zamete, ponekod do poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so mesta z napihanim snegom, predvsem zahodno orientirana pobočja. Tam lahko ob manjši obremenitvi sprožite snežni plaz napihanega, delno sprijetega snega. Na mestih, kjer je sneg spihan, je nevarnost zdrsa. V višinah že danes doteka toplejši zrak. Ničla se bo jutri dvignila na nadmorsko višino okoli 1700 metrov. Manjše padavine se bodo pojavljale predvsem v Julijcih ter Karavankah. Snežilo bo nad okoli 1200 metrov. Količina padavin bo majhna. Do ponedeljka zjutraj lahko zapade od 5 do 10 centimetrov snega. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, ki bo novi sneg sproti spihal v zamete. Nevarnost snežnih plazov se ne bo povečala. OPOZORILO: Po podatkih Agencije RS za okolje bo v soboto zjutraj in dopoldne predvsem v zahodni, osrednji in južni Sloveniji nevarnost poledice.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije