Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

V gorah malo snega, a več ledu

Delo - Tomaž Branc: Obiskovalci gora naj se primerno opremijo in upoštevajo lastne sposobnosti, svetujejo gorski reševalci - Najbolj ledene so najbolj uhojene poti – Vsak obiskovalec gora mora poskrbeti za svojo varnost

Delo, petek, 04.01.2008 - Dogodki dneva


V gorah malo snega, a več ledu

Obiskovalci gora naj se primerno opremijo in upoštevajo lastne sposobnosti, svetujejo gorski reševalci Najbolj ledene so najbolj uhojene poti – Vsak obiskovalec gora mora poskrbeti za svojo varnost

Jesenice – Lani je v slovenskih gorah izgubilo življenje 40 ljudi, od teh 27 gornikov. Gorski reševalci in drugi planinski delavci vsem obiskovalcem gora svetujejo čim bolj varno vedenje, da bi kar se da zmanjšali število nesreč. Večinoma sončni praznični dnevi so v slovenske Alpe privabili veliko ljudi, tako na planinske poti kot tudi na brezpotja in v zaledenele slapove. Zaradi majhne količine snega v gorah ni dobrih razmer za turno smučanje, zato se številni zahtevnejši ljubitelji odločajo preizkusiti tudi v zimskem alpinizmu.

»V gorah se led ni naredil samo v slapovih, temveč tudi na planinskih poteh, predvsem na pobočjih, ki jih osvetljuje zimsko sonce, in na tistih bolj uhojenih. Ker je hoja po takšnih poteh lahko precej nevarna, priporočamo skrajno previdnost in uporabo derez. Včasih so za hojo po lahkih markiranih poteh dobre tudi manjše dereze, ki sicer niso del alpinistične ali gorniške opreme,« svetuje Boris Štupar iz Gorske reševalne zveze Slovenije. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan v zamete, ponekod je spihan do skorjaste, deloma poledenele podlage. Kdor se podaja v visokogorje, se mora obvezno opremiti z zimsko gorniško opremo, ki jo mora znati tudi uporabljati. Manj izkušenim svetujejo spremstvo izkušenih tovarišev, najbolje gorskih vodnikov.

Planinstvo je med Slovenci med najbolj razširjenimi oblikami psihofizične rekreacije; Planinska zveza Slovenije ocenjuje, da v slovenske gore pride približno dva milijona obiskovalcev na leto. »Vsak obiskovalec gora mora zato poskrbeti za svojo varnost kot tudi, da ustrezno vpliva na druge. Čeprav nam država pokriva stroške reševanja in zdravljenja, moramo kljub temu poskrbeti, da teh stroškov ne povzročamo zaradi neupoštevanja navodil o izvajanju varnosti in preventive ali precenjevanja,« pravi predsednik PZS Franc Ekar. Po njegovih besedah se bodo sistemi izvajalnih funkcij in opravil v gorah prej ali slej tudi v naši državi poenotili s primerljivimi evropskimi standardi, načini in financiranji.

Tomaž Branc

 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27537

Informacije

Informacije