Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Požar na Mrzlem vrhu pogašen

Delo: Kmalu po polnoči na novega leta dan je zajel večje območje jugo-vzhodnega dela

Delo, četrtek, 3. januarja 2008 - KRONIKA


Požar na Mrzlem vrhu pogašen

Mrzli vrh – Požar, ki je kmalu po polnoči na novega leta dan zajel večje območje jugo-vzhodnega dela pod Mrzlim vrhom, je bil včeraj dopoldne pogašen. Ognjeni zublji so se razširili na več kakor dva kilometra širokem pasu 1359 metrov visokega hriba, poraščenega z dolgo suho travo, posameznim grmičevjem in hitro vnetljivim podrastjem. Po besedah poveljnika Gasilske zveze Tolmin Jožeta Dakskoblerja je požar povzročil »človeški faktor«.

Znano je namreč, da je skupina posameznikov na silvestrovo na Mrzlem vrhu kresovala in prižigala rakete. Policija zato primer že preiskuje. Na srečo ogenj ni ogrožal redkih objektov na hribu ali vasi pod njim. Gasilci prostovoljnih društev Tolmin, Most na Soči, Podbrdo in Ponikve so v torek lokalizirali ogenj samo na območjih pešpoti. Na Mrzlem vrhu kot najbolj krvavim bojiščem v zgornjem Posočju med prvo svetovno vojno je namreč še vedno veliko neeksplodiranih granat, zato je bilo slišati tudi nekaj eksplozij.

»Govorimo o pravih skladovnicah granat, ne samo o posameznih kosih. Vendar požar večjih detonacij vendarle ni povzročal, saj je ogenj hitro izgoreval. Zaradi varnosti pa se gasilci zunaj poti niso podajali,« je pojasnil Dakskobler. V torek so gasilci pričakovali pomoč helikopterja Slovenske vojske, ki pa letališča Jožeta Pučnika zaradi megle ni mogel zapustiti. Na koncu se je v noči na sredo po površini eden največjih požarov na Tolminskem zaradi mrazu in slane pogasil sam, njegov preboj na drugo stran hriba proti planini Pretovč pa je preprečil sneg. Po prihodu helikopterja so gasilci včeraj opravili še pregled požarišča in ob 12. uri prekinili akcijo.

Bl. M.
Kategorije:
Informacije SLO Vse objave
Značke:
informacije

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27625

Informacije

Informacije