Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Prvi dan v Polhograjcih

Polhograjska Grmada in njen južni greben

Sv. Lovrenc, zadaj Golaki, Nanos ...

Tudi tako se zgubi primat: Pasja ravan

Julijci z očakom rastejo čez Ratitovec

Je na Kredar'ci ali Planiki kdo doma?

Sv. Jakob nad Medvodami brez snega

Predlani je bila pa tako ugodna smuka

torek, 1. januar 2008, ob 16:31, Dušan Škodič, ogledov: 1358

Prvega Prvega na Prvo Potepanje Po Polhograjcih
V dolini je klavrno megleno. Slaba vidljivost, ki je sinoči "požrla" pol ognjemeta grozi, da bo to storila tudi s prvim letošnjim dnem. Spali smo dolgo, toda še preden dunajski filharmoniki uspejo prežagati prvo violino, se odpeljemo v ...

V dolini je klavrno megleno. Slaba vidljivost, ki je sinoči "požrla" pol ognjemeta grozi, da bo to storila tudi s prvim letošnjim dnem. Spali smo dolgo, toda še preden dunajski filharmoniki uspejo prežagati prvo violino, se odpeljemo v dolino Ločnico, pod vznožje Polhograjcev.

Blegoš ima belo kapo, Sv. Andrej nad Zmincem pa se sonči na toplem hrbtu, ki se je že zdavnaj otresel ivja. Prisojna pobočja se segrevajo in nad glavami nam v prvi letošnji termiki zajadrata kragulja. Z letenjem v osmicah dajeta celi dolini vedeti, da tudi onadva poznata na koledar!

Na jugu se šopiri sto metrov nižja Grmada, ki pa ima  nekoliko boljši razgled (pa seveda bistveno krajši pristop za tiste, ki se pripeljejo na Katarino). Na vrhu je z objektivom videti kar nekaj obiska. Na zahodu gledamo žalostno Pasjo ravan, ki ji je nekoč JLA poravnala vrh in ji za en sam meter vzela primat pred Toščem.

Tik pod vrhom je na drevesu oznaka 1 kmv, kot so si to zamislili domači markacisti. Od tod naprej naj ne bi bilo več greha. Upam pa, da tega nihče ne bo jemal dobesedno. Poti so lepo vzdrževane in po takihle tablah sodeč, so v markacističnih vrstah tudi pesniške duše.

Pa ne samo to, na samem vrhu že tradicionalno postavijo tudi božično jelko, ki jo dodatno okrasijo z raznimi bonbončki in celo malimi stekleničkami "ta kratkega". Kaj č'mo, zima je!

Razgled je krasen, na soncu je toplo in dan bi bilo škoda preživeti doma za pečjo, ter po TV ali radiu  poslušati  vsakoletne nasvete za preganjanje mačka.  Iz lastnih izkušenj vam zagotavljam, da niso učinkoviti. Lani sem pojedel za kosilo dve porciji kisle juhe in še krožnik sarme, pa se naš maček ni niti premaknil iz svojega kota. Še pogledal me ni, lenuh.

Srečno vsem!

Dušan Škodič

eXTReMe Tracker