Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 01.01.08

Dva potresna sunka v bližini Bovca - Predviden razvoj vremena

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 01.01.2008


Ob 6.59 so iz Agencije RS za okolje, Urada za seizmologijo in geologijo so sporočili, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili v ponedeljek, 30.12.2007, ob 23. uri in 56 minut šibek potresni sunek v bližini Bovca. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 2,3. Ocenjujejo, da je bila intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju III. stopnje po evropski potresni lestvici. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Soče. V ponedeljek, 31.decembra 2007, ob 17 uri in 52 minut pa so zaznali šibek potresni sunek prav tako v bližini Bovca. Preliminarno ocenjena magnituda potresa je bila 1,9. Ocenjujejo, da je bila intenziteta (učinki) potresa v nadžariščnem območju IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS). Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Drežniških Raven.

Predviden razvoj vremena

V torek in sredo bo na zahodu pretežno jasno. Drugod bo zmerno, v vzhodni Sloveniji tudi pretežno oblačno, občasno lahko ponekod še rahlo sneži. Ponekod po nižinah bo megla. Šibka burja na Primorskem bo še oslabela.
V četrtek in petek bo pretežno oblačno, v zahodni in deloma osrednji Sloveniji bodo manjše padavine, v notranjosti Slovenije kot rahel sneg. Burja na Primorskem se bo nekoliko okrepila.

Razmere v gorah

Po poročilu Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, Službe za sneg in plazove, se je suho vreme nadaljevalo tudi ob koncu tedna. Temperaturni obrat še kar, vztraja čeprav se je v višinah v nedeljo nekoliko ohladilo in so se temperature povsod spustile pod ničlo. V soboto je pihal šibak do zmeren zahodnik, v nedeljo pa vzhodnik. Novih zametov ni naredil. Zrak je bil suh, zato se snežna odeja skoraj ni preobražala. Višina snežne odeje v gorah je neizenačena. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov od 40 do 80 centimetrov snega, na 1500 metrih pa okoli 10 centimetrov. Drugod po naših gorah je na 1000 metrih od 10 do 20 centimetrov snega, na 1500 metrih pa zlasti na Pohorju do okoli 50 centimetrov snega. Snežna odeja je večinoma mehka, predvsem nad 1500 metri pa tudi skorjasta ali trda. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan v zamete, ponekod je spihan do skorjaste, deloma poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1.stopnje. Nevarna pa so mesta z napihanim snegom, predvsem zahodno orientirana pobočja, kjer lahko ob manjši dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Na mestih, kjer je sneg spihan, je nevarnost zdrsov, kar velja predvsem za visokogorje. Čez teden bo večinoma suho vreme, le v Julijskih Alpah bo v četrtek in petek občasno rahlo snežilo. Temperatura bo ostala ves čas pod ničlo. Snežna odeja bo ostala suha, le počasi se bo sesedala in preobražala.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije