Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Led tudi na planinskih poteh

nedelja, 30. december 2007, ob 19:15, Boris Štupar, ogledov: 1590

V gorah se led ni naredil samo v slapovih temveč tudi na planinskih poteh!

Led tudi na planinskih poteh 

  V gorah se led ni naredil samo v slapovih temveč tudi na planinskih poteh. Predvsem na pobočjih, ki jih osvetljuje zimsko sonce, se je na dobro uhojenih poteh nabralo precej ledu. Ker je hoja po takšnih poteh lahko precej nevarna, se priporoča tudi uporaba derez. Včasih so za hojo po lahkih markiranih poteh dobre tudi manjše dereze, ki niso obvezni del alpinistične ali gorniške opreme. Na sliki spodaj so poleg povsem novega modela takšnih derez tudi dereze, ki so jih uporabljali vojaki na soški fronti.


Srečno novo leto vsem obiskovalcem zimskih gora in varen korak na poteh.

Komisija za reševanje iz plazov
Boris Štupar

Komentiraj (1):

Tomaž Ogrin, ponedeljek, 31. december 2007, ob 00:51

Zanimivo, da so spodnje s soške fronte. Take sem namreč dobil, ko smo v PZS "vili" v Ljubljani lahko poceni kupili nekaj starega železja od JLA. Za na Dobrčo po vzhodni poti se kar obnesejo. Tam sem srečal domačinki, starejši "mladinki", neko nedeljo, ki sta podobno opremljeni lepo napredovali proti vrhu. Sta dejali, da imata krempeljce.
Ker je tam, pa še kje drugje, listnast gozd, kaže opozoriti tudi ob tem prispevku, čeprav ni nič novega, da je že od mrzle jeseni naprej zahrbten led skrit pod odpadlim listjem. Pomrzel dež. Se mi zdi, da je neuporaba takih pripomočkov večkrat psihološka zadeva. Ljudi je morda sram, češ, da pretiravajo. Moram reč, da se sijajno obnesejo tudi sredi poletja na strmi in mokri travi. Znano je, da so kosci včas kosili obuti v dereze na strmih travah Karavank in še kje (nad Baško grapo, itd.).

eXTReMe Tracker