Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 29.12.07

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 29.12.2007


Predviden razvoj vremena

V soboto bo v zahodni Sloveniji in v višjih legah pretežno jasno, drugod pa se bo večinoma zadrževala nizka oblačnost, ki sega do nadmorske višine okoli 800 metrov. Čez dan se bo tudi ponekod v zahodnih krajih zmerno pooblačilo, nizka oblačnost se lahko občasno pojavi tudi ob morju.
V nedeljo se bo oblačnost povsod povečala, nizka oblačnost se bo ponekod v nižinah trgala. Na Primorskem bo popoldne zopet zapihala šibka do zmerna burja.
V ponedeljek in torek se bo nadaljevalo suho vreme. Burja na Primorskem bo v torek ponehala.

Razmere v gorah

Zadnje dni je bilo po podatkih Agencije RS za okolje večinoma suho vreme. Občasno je pihal vzhodni veter, ki je na vetru izpostavljenih legah spet prenašal sneg in delal nove, manjše zamete. Temperatura je bila večinoma pod ničlo, šele danes je ob dotoku toplejšega zraka nastal temperaturni obrat in plast zraka s temperaturo nad ničlo. Zrak je bil suh, zato se snežna odeja skoraj ni preobražala. Višina snežne odeje v gorah je neizenačena. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov od 40 do 80 centimetrov snega, na 1500 metrih pa okoli 10 centimetrov. Drugod po naših gorah je na 1000 metrih od 10 do 20 centimetrov snega, na 1500 metrih pa zlasti na Pohorju do okoli 60 centimetrov snega. Snežna odeja je večinoma mehka, le ponekod v visokogorju je sneg skorjast ali trd. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan v zamete, ponekod je spihan do skorjaste, deloma poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov je večinoma 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna pa so mesta z napihanim snegom, predvsem zahodno orientirana pobočja, kjer lahko ob manjši dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Na mestih, kjer je sneg spihan, je nevarnost zdrsov, kar velja predvsem za visokogorje. V soboto, bo sončno vreme s temperaturnim obratom. Zapihal bo zmeren jugozahodnik. V nedeljo se bo pooblačilo, a bo povsod v gorah še suho vreme. Ohladilo se bo, tako da ne bo več toplega zraka v višinah. V noči na ponedeljek bo od zahoda začelo rahlo snežiti. Zapihal bo severozahodni veter. Novih, večjih zametov ne bo, ker veter ne bo prav močan. Sneg bo ostal suh, nevarnost snežnih plazov bo ostala enaka.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27538

Informacije

Informacije