Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 30.12.07

Nedeljski dnevnik: Skopi beli obeti

Nedeljski dnevnik, nedelja, 30. decembra 2007 – Vremenski kotiček


Skopi beli obeti

Za mesec januar obstajajo bolj skromni beli obeti. Takšne so pač uradne in neuradne dolgoročne vremenske napovedi. Seveda lahko narava ubira svojo pot in nas prijetno preseneti s snegom, ki si ga kar velika večina zelo želi. Le kaj bodo v zimskih počitnicah počeli šolarji, če od nikoder ne bo snega? Skope in nič kaj zanesljive napovedi o snegu nam napoveduje tudi Herschlov vremenski ključ - vsaj za prvi mesec novega leta 2008. Večkrat omenjamo »skope napovedi«, kar seveda še ne pomeni, da ne bi v prihodnjih dneh videli vsaj nekaj snega.

Z nastopom prvega luninega mlaja v novem letu (8. januarja) nas lahko presenetita sneg ali pa tudi dež. Seveda si dežja vtem letnem času nihče ne želi, saj nam navadno prinaša same nadloge, kot sta na primer žled in poledica. S takšnim vremenom se bomo pač morali sprijazniti tja do 15. januarja in morda še dlje. 15. januarja bo nastopil prvi lunin krajec, ki nam spet namenja padavine, vendar je vse odvisno od vetrov, ki se bodo tiste dni podili nad nami: deževalo in snežilo bo ob južnih ali zahodnih vetrovih. Ta napoved seveda ni kaj prida natančna, saj govori o vetrovih, za katere seveda sedaj še ne vedo, če bodo sploh zapihali.

Spremembo vremena naj bi nam prinesla polna luna, ki bo nastopila 22. januarja. Med njenim vladanjem se lahko nadejamo nekaj lepega in prijetnega vremena, vendar vse v mejah zimskega letnega časa. Ob koncu meseca (30. januarja) se bo nad nami pokazal zadnji lunin krajec, ki nam spet namenja nekaj padavin. Med njegovim vladanjem naj bi deževalo ob morebitnih severozahodnih vetrovih, snežilo pa ob vetrovih, ki bodo pihali z vzhodne smeri. Naj k temu dodamo, da v ljubljanski kotlini običajno še najbolj pošteno sneži ob vetrovih z vzhoda.

Za mesec februarje napoved takšna, da ji skorajda ne moremo verjeti: v glavnem naj bi kar ves mesec snežilo! Eden od tirolskih vremenskih napovedi pravi: »Če na svete tri kralje ni zima (6. januarja), je tudi pozneje ne bo.«

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije