Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 23.12.07

Nedeljski dnevnik: Če v božiču led ...

Nedeljski dnevnik, nedelja, 23. decembra 2007 – Vremenski kotiček


»Če v božiču led ...«

Naši predniki so sestavili zavidljivo število vremenskih pregovorov, med katerimiso nekateri povezani tudi z božičem. Eden od njih pravi takole: »Če o božiču led visi raz veje, se velika noč vsa v cvetju smeje.« Naslednji pregovor pa nam napoveduje prihodnjo letino in se glasi: »Če vidiš Rimsko cesto na sveto noč sijati, dobre tet/ne seje nadejati« Za ta primer mora biti seveda noč jasna in temna. Tudi če bo letos jasna, temna zagotovo ne more biti, saj bo nad nami sijala polna luna. Če smo že omenili luno, se spomnimo na še en pregovor: »Polna luna okrog božiča južno zimo nam zapriča«. V tem primeru so slabi obeti za lepo belo zimsko razglednico.

Spomnimo se še na zimo 2006-2007, ki ie Ljubljani prinesla samo pet dni snežne odeje. V zadnjem času smo imeli še najbolj pravo zimo v letih 2005-2006, saj je sneg v Ljubljani vztrajal kar 111 dni. Seveda je bilo pobeljeno tudi drugod po Sloveniji in - kar je za marsikoga še najbolj pomembno - dovolj snega so imela tudi smučišča. V omenjeni zimi se je sneg v Ljubljani pojavil po 21 novembru.

Kakšna bo letošnja zima, bomo lahko kmalu ugotavljali kar sami. Za letošnjo jesen (za meteorologe se je končala zadnji dan novembra) pa naši meteorologi pravijo, da je bila povprečno topla, ob tem pa sta bila september in oktober nekoliko hladnejša od znanega dolgoletnega povprečja. V mejah znanih pov¬prečij je bila tudi količina padavin, medtem ko je število ur sončnega obsevanja nekoliko prekoračilo povprečne vrednosti. Čeprav govorimo o povprečni količini padavin, se moramo spomniti, da je vsa ta količina padavin v glavnem padla okoli 18. septembra in povzročila katastrofalne poplave. V soboto, 22. decembra, se je nekaj minut po sedmi uri zjutraj od nas poslovila jesen in preselili smo se v zimo. Sonce se je tega dne pojavilo nizko na obzorju (za 23 ločnih stopinj in pol pod nebesnim ravnikom) in zato smo imeli najdaljšo noč v letu. Odslej pa se bodo dnevi spet daljšali.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27639

Informacije

Informacije