Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Orožnova koča

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: 120 let Orožnove koče

Orožnova koča Jedilnica v koči
Jedilnica v koči Skupna ležišča
torek, 25. december 2007, ob 17:59, Janez Pikon, ogledov: 1800

Sledi krpelj v sneguJanez Pikon: Odpira prva koča se planinska, raduje vsa dolina se Bohinjska, so besede izrečene ob otvoritvi 17. julija 1894, ko so odprli prvo kočo Slovenskega planinskega društva.

Orožnova koča za Liscem pod Črno prstjo. Pobudnik in prvi predsednik SPD dr. Fran Orožen ter domačin in gostilničar Josip Ravhekar so jo skupaj z zagnanimi domačini iz Bohinjske doline zgradili v treh mescih. Povedati vedo, da je bilo ob otvoritvi veličastno! Železnice v Bohinj takrat še ni bilo, zato so s kočijami z Lesc vozili goste na otvoritev koče za Liscem.

Prvi predsednik SPD dr. Fran Orožen, priznanje ustanovnemu članu

Sedaj prvotne koče ni več, med vojno je bila požgana. Na tem mestu je zgrajena nova, ravno tako velika, kot je bila pred 113 leti. Tudi to so zgradili bohinjski planinci z predsednikom PD Lovrom Vojvoda na čelu. Opravljenih je bilo 7000 ur prostovoljnega dela, potrebno je bilo mnogo truda, da je koča zopet zaživela. Dobro leto je že v upravljanju PD Bohinjska Bistrica in nudi zatočišče vsem, ki jo obiščejo. Odprta v sezoni in oskrbovana z 28 ležišči. Skozi vse leto se v koči vrstijo razstave fotografij s planinsko tematiko, trenutno je odprta razstava Petra Strgarja iz Bohinjske Bistrice.

Kratek pregled kronike planinskega društva Bohinjska Bistrica: Iz dopisa Planinski zvezi Slovenije 8. junija 1954 je razvidno, da večje število članov, ki stanujejo na območju občine Bohinjska Bistrica, ni zadovoljno z delom Planinskega društva Bohinj, ki ima sedež v Srednji vasi. Iniciativni odbor so sestavljali: Franc Fister, Janez Grm, Janko Torkar (Becov Janko), Stane Perše, Janez Rozman (Ložanov Janez), Milan Šuštar, Egon Mihelič, Ivica Mencinger (Barončova Ivica) in Marica Korošec. Zato so sklicali ustanovni občni zbor novega planinskega društva s sedežem na Bohinjski Bistrici dne 23. maja 1954. Ohranjen je spisek 11 članov izvoljenega upravnega odbora: predsednik Janko Torkar (Becov Janko), podpredsednik Anton Sedlar, tajnik Jože Kure, načelnik alpinističnega odseka Janez Rozman (Ložanov Janez), propagandist Janko Rozman (Žvabov Janko, takrat živel na Bitnjah), markacist Jože Gogala, društveni gospodar Franc Mazi, blagajnik Slavko Budkovič, člani odbora Janez Grm, Franc Fister, Stanko Perše. Nadzorni odbor je takrat vodil predsednik ing. Ciril Kafol. Planinska zveza Slovenije 22. junija 1954 potrjuje, da je društvo sprejeto v zvezo. 

Janez Pikon


Oznake: FOT
eXTReMe Tracker