Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planina Jelje

Planina Jelje na PokljukiJanez Pikon: Na tem delu Pokljuke je hoja vedno prijetna, skratka zimski mesci tu postrežejo z obilo sonca, temperature so prijetnejše kot pri nas v dolini. Zato se tudi danes odpravim na to pot preko pobočja Kladja.

Planina Jelje

Prihod na planino Jelje v dopoldanskih urah in s soncem obsijana pobočja, kaj si želim še več. Gledam po snegu sledi, od divjadi so vsepovsod po planini, razen mene zopet ni nikogar v planini. Grem po stezi na vrh planine, tam je tudi najvišja točka, z lepim razgledom na Julijske Alpe. Od Jezerskega Stoga do Debele peči, vse je pred menoj. Spustim se nižje proti cesti in vzhodno na planoto, ki tudi pripada planini. Pogledam, kako je z hišico od znanca in nadaljujem po dolini med Javorovim vrhom in Mesnovcem. Mlake se imenuje ta predel, kjer je lovska preža, okrog nje polno koruznih storžev za krmljenje jelenov. Prečkam ta predel južno in pridem zopet na cesto in po njej na planino Konjska dolina.

Triglavsko pogorje s planine Jelje

Triglavsko pogorje s planine Jelje

Preko planine se spustim do Krucmanovega stanu in nižje na vrh Branika. Od tu v Podjelje vodi steza, to je stara pot, danes se po njej ne hodi toliko kot včasih. Strmo spuščanje v dolino ovirajo podrta drevesa in že sem nad domačijo Pr' Groš, Zgornje Podjelje.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Planina Jelje

Julijske alpe Planina Jelje

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27662

Informacije

Informacije