Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 19.12.07

Pogrešanega našli mrtvega - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 19.12.2007


Tekom dneva se je nadaljevala iskalna akcija od 16. novembra pogrešanega hrvaškega planinca. Pogrešanega so našli ob 16.33 mrtvega 300 metrov od plazu, ki se je sprožil okoli 150 metrov pod vrhom Srednje Ponce. S helikopterjem so ga prepeljali v dolino.

Predviden razvoj vremena

V sredo in četrtek bo pretežno jasno. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Burja na Primorskem bo postopoma slabela.
V petek in soboto bo pretežno jasno. Marsikje po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost, ki se bo ponekod lahko zadržala tudi večji del dneva. V soboto popoldne bo v zahodnih krajih nekaj več oblačnosti.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje Službe za sneg in plazove je bilo v gorah od ponedeljka mrzlo in deloma še vetrovno vreme. Severovzhodni veter je do srede že oslabel. Zaradi nizkih temperatur je snežna odeja ostala rahla in suha, sneg se je le malenkost sesedel. Višina snežne odeje je zaradi močnega vetra v preteklih dneh po gorah zelo neizenačena. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov od 50 do 90 cm snega, na 1500 metrih pa okoli 15 cm. Drugod po naših gorah je na 1000 metrih od 20 do 30 cm snega, na 1500 metrih pa zlasti na Pohorju celo do okoli 80 cm snega. Snežna odeja je rahla, na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan v žamete, ponekod je sneg spihan do skorjaste, deloma poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov je na strmih pobočjih Karavank ter na strmih, travnatih pobočjih vzhodne Slovenije 2. stopnje po petstopenjski lestvici. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Drugod je nevarnost 1. stopnje. Na mestih, kjer je sneg spihan, je nevarnost zdrsov. To velja predvsem za visokogorje. Suho vreme se bo nadaljevalo tudi v prihodnjih dneh. Že v sredo bo v višinah dotekal občutno toplejši zrak in nastaja močan temperaturni obrat. trenutno je plast zraka s pozitivno temperaturo med 1000 in 1400 metri, a se bo ogrelo tudi višje in pod 1000 metri. V sredogorju in po nižinah bo hladni zrak ostal, ničla pa bo v četrtek že na okoli 2400 metrov. Ker bo zrak ostal suh, se bo snežna odeja le počasi sesedala in preobražala, malce hitreje na osončenih pobočjih. V osojah bo sneg ostal suh in rahel kljub višji temperaturi.

 
KRP: Opozorilo pred napihanim snegom

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27635

Informacije

Informacije