Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.12.07

Hrvaškega planinca še niso našli - Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 18.12.2007


Dne 17.12.07 so gorski reševalci GRS Rateče in policisti GPE tudi s pomočjo helikopterja LPE nadaljevali z iskanjem pogrešanega hrvaškega planinca na območju Ponce. Pregledali so pot in grape ob poti na Srednjo Ponco do višine približno 1900 metrov. Tudi s pomočjo helikopterja LPE jim zaradi slabih vremenskih razmer ni uspelo pregledati grebena. Na italijanski strani je pri iskanju sodeloval tudi italijanski helikopter. Z iskanjem so zaključili ob 16.30. Z iskanjem bodo nadaljevali v jutranjih urah.

 

Predviden razvoj vremena

 

V torek in sredo bo pretežno jasno, v torek sprva ponekod še oblačno. Burja na Primorskem bo postopoma slabela. V sredo zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost.
V četrtek in petek bo pretežno jasno. Marsikje po nižinah bo zjutraj in dopoldne megla ali nizka oblačnost, ki se bo ponekod lahko zadržala tudi večji del dneva. Na  Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo v petek ponehala.

 

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo, službe za sneg in plazove, je bilo ob koncu tedna hladno in vetrovno vreme. Temperatura je bila ves čas pod ničlo, le po nižinah se je ogrelo malo nad njo. Predvsem v vzhodni in osrednji Sloveniji je občasno snežilo. V vzhodni Sloveniji je zapadlo od 10 do 20 cm rahlega, suhega snega, na Pohorju pa celo do 50 cm. Severovzhodni veter je na vetru izpostavljenih legah novi sneg spihal v zamete. V Julijcih in v zahodnih Karavankah je zapadlo le do 10 cm snega. V Julijskih Alpah je na nadmorski višini 2500 metrov do 95 cm snega, na 1500 metrih pa okoli 15 cm. Drugod po naših gorah je na 1000 metrih od 20 do 30 cm snega, na 1500 metrih pa zlasti na Pohorju celo do okoli 80 cm snega. Snežna odeja je rahla, na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan v zamete, ponekod je sneg spihan do skorjaste, deloma poledenele podlage. Nevarnost snežnih plazov je v vzhodnih Karavankah ter na strmih, travnatih pobočjih vzhodne Slovenije 2. stopnje po evropski petstopenjski. Predvsem so nevarna mesta z napihanim snegom, kjer lahko ob dodatni obremenitvi sprožite snežni plaz. Drugod je nevarnost 1. stopnje. Na mestih, kjer je sneg spihan, je nevarnost zdrsov. To velja predvsem za visokogorje. Sneženje bo v ponedeljek ponehalo in do srede bo nato suho vreme. V hribih bo še pihal severovzhodnik, ki bo počasi slabel. Prenašal bo novi, rahli sneg in delal nove zamete. Temperatura bo ves čas pod ničlo, v sredo pa se bo ničla dvignila na okoli 1700 metrov. Do takrat bo sneg ostal mehak in rahel.

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije