Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Potok Močnik

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Potok Močnik

Veliki slap potoka Močnik Tolmun v strugi potoka
nedelja, 16. december 2007, ob 10:16, Janez Pikon, ogledov: 1741

Struga potoka MočnikJanez Pikon: Struga je mrtva, suha in gluha, a ni tako, ko tako stojim v tej mogočni grapi, slišim le tišino, ki se pretaka. Opaziti je, da se voda le tu in tam prikaže na površju, ki hip zatem smukne nazaj v brezno, ko nižje izbruhne v besu in uničenju.

Danes nisem imel dovolj časa za obisk kakšne gorske točke višje v gorah, zato sem se sprehodil od Broda in naprej na Otoče. Ogledati sem si želel potok Močnik in njegovo strugo z Otoč na Senožeti. Jeseni je potok Močnik v Otočah, torek 18. septembra 2007 neurje povzročilo ogromno škode, tudi kratki potoki, kot je Močnik niso prizanašali in vodna ujma je tu pustila posledice, ki bodo še dolgo vidne, vsega se pač ne da takoj ali nikoli popraviti. Začel sem v Vrču, s tega predela je potok Močnik odnesel ogromne količine materiala in ga nanesel na travnike.

Tolmuni v strugi in jezerca potoka Močnik

V strugo sem vstopil in začel počasi preskakovati večje skale, ki jih je prineslo v dolino. Veliko razmetanega kamenja in drevja je oviralo moj vzpon po strugi proti Senožetom, čeprav do izstopa ni daleč sem potreboval uro časa. Naletel sem na tolmune, jezerca in tudi slapove, ki jih nekaj prikazujem v sliki.

Veliki slap Močnika s strugo na Senožetih

Ob običajnem deževju je slap levo na pobočju visok skoraj deset metrov, sedaj voda le drsi po kamnitih ploščah, po strugi sodeč se da opaziti, kako naj bi bilo ob neurju, ko ima voda večjo moč. Tudi na Senožetih je voda po travnikih nanesla nekaj kamenja z višjega Krasa in vse to je potok Močnik proti Otočam še potenciral z vedno večjo močjo. Vrnil sem se po desnem bregu struge, po gozdni stezi na travnike in Brod.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker