Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Senovo brdo

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Snovbrd

Spodnje Gorjuše Ostanki tovorne žičnice
sobota, 15. december 2007, ob 09:26, Janez Pikon, ogledov: 3177

Pogled proti NomenjuJanez Pikon: Vetroven dan, čeprav sončno vreme na skoraj nevidnem  vrhu nad Nomenjem in Spodnjimi Gorjušami, vrh sam je poraščen, toda pobočje pod vrhom zelo razgledno, tu kjer pripelje pot z Nomenja na Spodnje Gorjuše.

Senovo brdo nad Nomenjem in Spodnjimi Gorjušami. Pot z Nomenja na Spodnje Gorjuše je bila včasih za domačine ravno tako, kot danes marsikatera cesta, ki je povezovala kraje med seboj. Domačini so tu tovorili in nosili, skratka strma pot ni bila ovira za prehod iz kraja v kraj. Domačini še danes vedo povedati marsikaj zanimivega iz časov, ko je bil ta kolovoz vozen z vprego in pešpot ena redkih povezav z dolino.

Pogled proti Bohinjski Bistrici in Nomenju, Senovo brdo

Kratka legenda, ki jo poznajo domačini, razložil mi jo je Matijevčev Lovrenc, govori o gladki skali ob poti malo pod vrhom, v katero je hudič vtisnil pet lukenj, (pet prstov) za lažji vzpon na vrh. Redki so sedaj obiski te poti na Spodnje Gorjuše, danes sem bil verjetno sam, odločil sem se obiskati Senovo brdo (984 m). Vrh je poraščen, pogled v dolino je najboljši malo pred Matijovcem na Spodnjih Gorjušah.

Spodnje Gorjuše, Pr' Matijevc, Senovo brdo

Tu je pihal kar močan veter in oblačnost je že prevladovala na nebu. Obiskal sem znanca Slavca, tudi domačijo pr' Kaps in že sem se vrnil nazaj v dolino.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker