Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Planina Zadnji Vogel

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Planina Zadnji Vogel

Zgornja in Spodnja dolina Šija ... Vogel
četrtek, 13. december 2007, ob 22:15, Janez Pikon, ogledov: 2519

Po obsegu je ena največjih v Bohinju, po kakovosti pa je visoka planina severno med Šijo, Voglom in vse pod Bohinjski Migovec, tudi zelo skalovita ...Janez Pikon: Zgodovinsko zelo znamenita planina po zaslugi cesarice Marije Terezije, ki je obsežne gorske pašnike Bistričanom prodala za 10 goldinarjev.

Po obsegu je ena največjih v Bohinju, po kakovosti pa je visoka planina severno med Šijo, Voglom in vse pod Bohinjski Migovec, tudi zelo skalovita. Zadnja leta agrarna skupnost zares uspešno deluje v pospešitev kmetijstva, oziroma živinoreje na planini in visokogorskih pašnikih s planino in dnino Kal pod Bohinjskim Migovcem.

Obnovljena sirarna na planini Zadnji Vogel, Kobla, Črna prst ... Rodica

Odzval sem se povabilu prijatelja in znanca (Stanko Hodnik), naj z njim obiščem planino Zadnji Vogel in mu pomagam pri urejanju obnovljene sirarne. Sedaj z žičnico ne prevažajo, kajti staro enosedežnico bodo zamenjali z štirisedežnico, gondola obratuje samo za delavce in uslužbence na Voglu, tudi midva sva se peljala, saj sva s seboj prinesla tudi nekaj potrebnih stvari za novo sirarno. Tu vlada veliko gradbišče, odšla sva proti planini Zadnji Vogel (1413 m), tja sva odnesla potrebni material, zakurila v peči in začela urejati potrebno.

Poljana, planina Zadnji Vogel, Vogel (1922 m)

Lepo vreme, zato lep razgled, povsod kamor seže oko. Skuhava si čaj, ogledam si prenovljeno sirarno, Stanko Hodnik skrbno ureja vse potrebno, sam se odpravim po snegu naprej, na Poljano (1406 m) in pod zahodno pobočje Skakavca (1685 m). V tem letnem času tu ni sonca, obsijani so le vrhovi okrog Poljane in planine, po snegu sledim divjad, drugih sledi ni razen sedaj še mojih, tudi sam sem križaril naokrog kot brez cilja, kar ni se mi dalo vrniti nazaj na planino in v dolino. Popoldne greva nazaj proti Rjavi skali (1535 m) in polna lepih vtisov v Ukanc.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker