Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Kamen

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Kamen

Rudnica in Šavnica Lom na Uskovnici
torek, 11. december 2007, ob 20:11, Janez Pikon, ogledov: 1453

Kamen, gora in pečina nad StudorjemJanez Pikon: Malo poznan gozdni vrh in pečina nad nižjim pašnikom Blatce, severno ob vrhu Studor z razglediščem, dosežemo z malo smisla za orientacijo.

Kamen, gora in pečina nad Studorjem in pašnikom Blatce. Življenjski prostor za gamse, bi dejali lovci. To je odmaknjen prostor, primeren za divjad, čeprav pelje mimo cesta na Uskovnico tu vlada mir s lepim razgledom po vsej dolini. Kamen (1028 m) je gora brez poti, pot si poiščemo sami po občutku. Po poti od Hudičevega mosta na pašnik Blatce, ali iz Srednje vasi je potrebno uro hoje, na odcepu pred Uskovnico zahodno, nato po gozdu nadaljujemo proti jugozahodu na vrh in naprej do roba z razgledom vzhodno v dolino.

Bohinjsko jezero in Vogel v ozadju, ter Studor in Blatce

Primerna odmaknjenost od steza prostrane Uskovnice in poraščenost širše njene okolice, zagotavlja predelu vzhodno nad dolino Voje skoraj popolno urejeno in zaželeno samotno pokrajino, katere dih je čutiti po številnih gozdnih vlakah in že opuščenih stezic. Prekinjajoče vodijo po skrivnostnih in tihih pobočjih jugozahodno ob Uskovnici nad strmimi in gosto poraščenimi, težko prehodnimi pobočji nad dolino Voje, odkoder je že davno v preteklosti vodila oskrbovalna pot. Pogledal sem greben proti dolini Voje in nazaj, toda tu je najlepši razgled, čeprav je desno tudi malo nižji vrh, toda preveč je poraščen. Počasi se vrnem nazaj na Kamen, malo še po stojim, od tu grem na Lom in proti Uskovnici do kapelice.

Kamen nad Studorjem, kapelica na Uskovnici, Lom

Sprehod po sveže zapadlemu snegu dobro dene, kot šilce žganja pri domačinu. Pogovoriva se malo potem se odpravim na pašnik Blatce in naprej v dolino.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker