Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kamen

Kamen, gora in pečina nad vasjo StudorJanez Pikon: Malo poznan gozdni vrh in pečina nad nižjim pašnikom Blatca, severno ob vrhu Studor z razglediščem, dosežemo z malo smisla za orientacijo.

Kamen

Kamen, gora in pečina nad vasjo Studor in pašnikom Blatca. Življenjski prostor za gamse, bi dejali lovci. To je odmaknjen prostor, primeren za divjad, čeprav pelje mimo cesta na Uskovnico tu vlada mir s lepim razgledom po vsej dolini. Kamen (1028 m) je gora brez poti, pot si poiščemo sami po občutku. Po poti od Hudičevega mosta na pašnik Blatca, ali iz Srednje vasi je potrebno uro hoje, na odcepu pred Uskovnico zahodno, nato po gozdu nadaljujemo proti jugozahodu na vrh in naprej do roba z razgledom vzhodno v dolino. Primerna odmaknjenost od steza prostrane Uskovnice in poraščenost širše njene okolice, zagotavlja predelu vzhodno nad Dolino Voje skoraj popolno urejeno in zaželeno samotno pokrajino, katere dih je čutiti po številnih gozdnih vlakah in že opuščenih stezic.

Bohinjsko jezero in Vogel v ozadju, ter Studor in Blatca

Prekinjajoče vodijo po skrivnostnih in tihih pobočjih jugozahodno ob Uskovnici nad strmimi in gosto poraščenimi, težko prehodnimi pobočji nad Dolino Voje, odkoder je že davno v preteklosti vodila oskrbovalna pot. Pogledal sem greben proti Dolini Voje in nazaj, toda tu je najlepši razgled, čeprav je zahodno tudi malo nižji vrh, toda preveč je poraščen. Počasi se vrnem nazaj na Kamen, malo še po stojim, od tu grem na Lom in proti Uskovnici do kapelice.

Kamen nad vasjo Studor, kapelica na Uskovnici, Lom

Sprehod po sveže zapadlemu snegu dobro dene, kot šilce žganja pri domačinu. Pogovoriva se malo potem se odpravim na pašnik Blatca in naprej v dolino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Kamen

Rudnica in Šavnica Lom na Uskovnici

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27531

Informacije

Informacije