Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Zgornje Podjelje

Na KoprivnikuJanez Pikon: Dolina in občutek meglice z visoko oblačnostjo, toda sonce je že prebilo meglo nad Bohinjsko dolino s pogledom nad vasjo Podjelje ter Pokrovec.

Zgornje Podjelje

Megleno morje že izgublja moč nad Bohinjsko dolino in vasjo Zgornje Podjelje, kjer mi je Gregorčkova Minka dejala, »si prišel pogledat kako lepo panoramo nam je pripravil današnji dan, večkrat nam narava postreže s takimi pogledi v dolino, tudi mi radi po stojimo in pogledamo.« Cesta je od novo zapadlega snega urejena in posuta. Hodil sem po pobočju in snegu proti Pokrovcu, obsijano s soncem. Občutek zime in sprehod s čudovitim razgledom po Bohinjski dolini in pobočjem Kladja daje zadovoljstvo človeku, željnemu hoje po naravi. Po sledeh sodeč so tudi živali zgodaj zjutraj pregledale nove razmere, ki so nastale ob novo zapadlem snegu in na Pokrovcu je še kakšen centimeter snega več. Mimo kapelice sredi vasi naju pot vodi naprej na Zgornje Podjelje, tu se po poti na planino Konjska dolina in planino Jelje dvigneva nad to razgledno in s soncem obsijano vasico

Zgornje Podjelje

Znanec mi je razložil kako je nastala ta cesta sredi šestdesetih let, ko so jo izdelali domačini s pomočjo Dalmatinskih mojstrov kamnitih izdelkov. Cesta je še danes v dobrem stanju in kljubuje vsem vremenskim nevšečnostim, vodi pa prav do strmega področja Kladja, kamor sva tudi midva namenjena. Pregledava naokrog, precej je poraščeno, opuščeni seniki razpadajo ali so že razpadli, razen nekaj izjem. Nekateri te strme predele še vedno redno kosijo in vzdržujejo red v gozdovih. Spustiva se proti najvišji turistični kmetiji v Bohinju Turistična kmetija Gorjup v vasi Podjelje, tu z lastnikoma ob šilcu žganja in kavici spregovorimo nekaj besed. Po daljšem postanku opazimo prve zmrznjene kaplje dežja in kaj hitro sva odločena vrniti se v dolino.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Zgornje Podjelje

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27668

Informacije

Informacije