Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Zgornje Podjelje

MOJA GORSKA POT SKOZI ČAS - seznam gora, planinskih koč, bivakov ... s prvimi pristopi, razvrščenimi po nazivu, nadmorski višini, dnevu obiska in času pristopa
========== Arhiv: Bohinj ==========

Video: Zgornje Podjelje

ponedeljek, 10. december 2007, ob 13:35, Janez Pikon, ogledov: 1650

Na KoprivnikuJanez Pikon: V dolini je občutek megle, kakor visoka oblačnost, toda že Spodnje Podjelje (pr' Krucman) je sonce prebilo meglo. Lep dan z meglenim morjem nad Bohinjsko dolino, vidi se vse do Pokrovca. Prijetno vreme za sprehod od Podjelj do Pokrovca.

Megleno morje nad Bohinjsko dolino. Zgornje Podjelje, tukaj mi je Gregorčkova Minka dejala: Si prišel pogledat kako lepo panoramo nam je pripravil današnji dan!? Večkrat nam narava postreže s takimi pogledi v dolino, tudi mi radi po stojimo  in pogledamo.

Zgornje Podjelje

Cesta je od novo zapadlega snega (7 cm) urejena,  tudi posuta. Hodil sem po pobočju in snegu proti Pokrovcu, obsijano s soncem. Občutek zime in sprehod s čudovitim razgledom po Bohinjski dolini in pobočjem Kladja daje zadovoljstvo človeku, željnemu  hoje po naravi, po sledeh sodeč so tudi živali zgodaj zjutraj pregledale nove razmere, ki so nastale ob novo zapadlem snegu. Na Pokrovcu je še kakšen centimeter snega več.

Znanec mi je razložil kako je nastala ta cesta. Sredi šestdesetih let so jo izdelali domačini s pomočjo Dalmatinskih mojstrov kamnitih izdelkov. Cesta je še danes v dobrem stanju in kljubuje vsem vremenskim nevšečnostim, vodi pa prav do strmega področja Kladja, kamor sva tudi midva namenjena. Pregledava naokrog, precej je poraščeno, opuščeni seniki razpadajo ali so že razpadli, razen nekaj izjem. Nekateri te strme predele še vedno redno kosijo in vzdržujejo red v gozdovih. Spustiva se proti najvišji turistični kmetiji v Bohinju Turistična kmetija Gorjup v vasi Podjelje, tu z lastnikoma ob šilcu žganja in kavici spregovorimo nekaj besed. Po daljšem postanku opazimo prve zmrznjene kaplje dežja in kaj hitro sva odločena vrniti se v dolino.

Janez Pikon

Oznake: FOT
eXTReMe Tracker