Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vremenski kotiček – 09.12.2007

nedelja, 9. december 2007, ob 15:37, Franci Savenc, ogledov: 783

Nedeljski dnevnik: Dnevi od Lucije do ...

Nedeljski dnevnik, nedelja, 9. decembra 2007 – vremenski kotiček


»Dnevi od Lucije do ...«

Eden izmed slovenskih vremenskih pregovorov pravi takole: »Dnevi od Lucije (13. decembra) do božičnega dne vreme vseli mesecev oznane.« Ker bo že čez nekaj dni imela god Lucija, je prav, da pravkar zapisani pregovor preprosto razložimo. Koliko se bomo lahko z njim pomagali, pa boste čez leto dni lahko presodili kar sami. V nedeljo, 9. decembra, nastopi Lunin mlaj ali »črna Luna«, ki nam bo verjetno spet prinesla nekaj padavin - v obliki dežja ali snega.

Povrnimo se k pregovoru, ki pravi, da nam bodo dnevi od Lucije dalje (od vključno 13. decembra) do vključno 24. decembra (do božičnega dne) napovedali vreme za vse mesece novega leta 2008. Treba si je preprosto zapisati na koledar, kakšno je bilo vreme 13. decembra, nato 14. decembra-vse do vključno 24. decembra. Kakršno bo torej vreme 13. dne, takšno vreme bo v povprečju v mesecu januarju, kakršno bo 14. dne, tako bo v februarju, in kakršno bo 24. dne, tako vreme se nam obeta v decembru naslednjega leta. Kar nekaj jih je, ki pravijo, da so z opisanim napovedovanjem vremena v naslednjih mesecih kar zadovoljni. Poskusite še vi, saj vas navsezadnje prav nič ne stane.

Zadnji dnevi minulega meseca novembra so bili dokaj hladni, saj se ponekod termometer tudi prek dne ni hotel dvigniti nad ničlo ali ledišče. Padavin pa le ni bilo, zato pregovor o Andreju ni prišel do svoje veljave. Omenjeni pregovor pravi takole: »Sneg Andreja(30. novembra) naj bo suh, da pozimi raste krug.« Skrbi z novembrskim snegom so torej odveč. Decembrskega snega pa se bomo verjetno razveselili, ne samo tisti, ki komaj čakajo na smuko, ampak tudi tista skupina, ki pravi, da morajo biti novoletni prazniki pobeljeni.

Če se bodo uresničile vse mogoče »bele napovedi«, potem nam letos snega ne bo primanjkovalo. Že v dneh od 24. decembra dalje lahko sneži, nato pa tudi od 31. decembra dalje, ko se bomo na silvestrski večer preselili v novo leto.

eXTReMe Tracker