Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dolga dolina

Les so v dolino Soteske prevažali s tovorno žičnico, kot s pobočij JeloviceJanez Pikon: Vedno so mi dejali, Gorjuše so večje od Ljubljane, ogledal sem si ta del Spodnjih Gorjuš, Potok, Dolga dolina, Hostnica in  Senovo brdo, res lep in velik predel pod cesto proti Pokljuki z žičnico (premz), ki je služila za odvoz lesa v Sotesko.

Dolga dolina

Potok, Dolga dolina, Hostnica, Senovo brdo na Spodnjih Gorjušah. Domačin tu izdeluje znane gorjuške pipe, kar daje še poseben pečat kraju, tu mimo se odpravim vzhodno proti predelu Potok (950 m), doline z nekaj domačijami in lepimi travniki, ki se razprostirajo prav do strmega prehoda na rob Mokrega loga nad Sotesko, odkoder vodi peš pot iz Soteske, in pred mnogimi leti ena od povezav z dolino, sedaj ni več toliko v uporabi. Nadaljujem nižje in zahodno proti Dolgi dolini (920 m), kmalu najdem ostanke žičnice. Les so v dolino Soteske prevažali s tovorno žičnico, kot s pobočij Jelovice. Točka (911 m), tu nudi kar prijeten razgled.

Spodnje Gorjuše proti Potoku, Spodnje Gorjuše in ostanki tovorne žičnice

Dolgo dolino, nad njo pobočje Hostnice (955 m), povezuje makadamska cesta, ki se vije vse do Senovega brda (948 m) in domačije »Pr' Matijovc.« Obiščem še poraščen vrh Puhalica (986 m) nad domačijo in hišo, kjer je nekaj časa prebival Valentin Vodnik.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Dolga dolina

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27663

Informacije

Informacije