Išči

Informacije

Objave z informativno vsebino.

Informacije

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mokri log

Babji zobJanez Pikon: Povzpnemo se iz Soteske na travnike vasice Spodnje Gorjuše po eni od steza, ki so v preteklosti varno vodile v dolino.

Mokri log

Samo začetek steze je zložen, nadaljevanje strmo in vendar kar prijetno speljano do vrha. Na tem pobočju ne velja merilo za pridobivanje višinske razlike, gre precej hitreje. Med potjo smo poiskati tudi ostanke žičnice, ki je pred mnogimi leti delovala na tem pobočju Mokrega loga. V dolini ob gozdu kmalu odkrijemo jekleno vrv na mestu spodnje postaje, ob prihodu na vrh Mokrega loga tudi veliko nosilno kolo in nekaj opornikov vrvi takratne žičnice. Na tem območju je še po drugi svetovni vojni obratovala žičnica, katera ne sodi med prvotne Pantzeve žičnice iz devetnajstega stoletja, sledi ostankov jeklenih vrvi in opornikov.

Sam pred pol leta obiščem tudi Zoltarjevo planino nad vasjo Obrne, ki je najmanjša planina, kar jih poznam, vrinjena pod vrhove popolnoma nevidna, če ne veš zanjo. Mimo nje sem se povzpel na Marovšco in Mokri log nad Sotesko.

Zoltarjeva planina, Marovšca, Mokri log nad Sotesko. S soncem obsijano pobočje nad Obrnami in nekaj meglic nad Sotesko, dežne kaplje so se že odtekle z drevja, pot je prijetna za hojo v klanec. Obiščem Zoltarjevo planino na planoti. Mala planina s senikom, septembrsko neurje je nanosilo kar nekaj kamenja po travniku in kolovozu nad planino. Nadaljujem navkreber po kolovozu, bukovemu gozdu sledi strm vzpon ob robu pobočja z razmetanim drevjem skoraj do pod pobočje Marovšce (1077 m).

Gozdni vrh, 1052 m in obarvan kamen na Marovšci, gozdovi Jelovice

Zahodno sta dva nižja poraščena vrhova v upanju na lep razgled grem pogledat, toda malo od tega, nato nadaljujem proti vrhu in pridem na cesto. Proti Mokremu logu nad Sotesko grem po cesti do odcepa, ko se že vidi na Spodnje Gorjuše. Cesta je krožna, pod Marovšco pripelje na planino Za Jamo. V tem predelu so pridobivali železovo rudo, kot sem že omenil so še vidne sledi, največ v bližini vrha Dunaj. Vrnem se nazaj na izhodiščni vstop v dolino. Takoj na začetku je pot strma, tudi označena potem se počasi po prehodu na kolovoz zravna in že sem nad Zoltarjevo planino in v dolini.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video: Mokri log

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 27533

Informacije

Informacije