Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Bilten URSZR – 04.12.07

 

 

 

Arhiv - seznam objav označenih z

Bilten URSZR

vreme

GRS

torek, 4. december 2007, ob 12:26, Franci Savenc, ogledov: 758

Predviden razvoj vremena - Razmere v gorah

Bilten URSZR: pomembnejše s področja zaščite in reševanja - 04.12.2007


Predviden razvoj vremena

V torek in sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, sprva bo ponekod megla. V torek čez dan bodo možne posamezne plohe. Popoldne in ponoči bo v severni Sloveniji prehodno zapihal severni veter.
V četrtek bo zmerno, v petek pretežno oblačno.
V petek bo zapihal jugozahodni veter. Rahel dež se bo popoldne začel pojavljati predvsem v zahodnih krajih, v noči na soboto pa se bodo padavine razširile nad vso Slovenijo.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je bilo v petek in soboto večinoma sončno vreme. Ničla je bila nad 2500 metri. Snežna odeja se je v visokogorju le počasi sesedala in talila. V nedeljo je bilo oblačno z manjšimi padavinami. Meja sneženja se je spustila na okoli 1400 metrov, a je zapadlo ne nekaj centimetrov snega. Danes so ponovno manjše padavine, do jutra je v Julijcih zapadlo nekaj centimetrov snega. Tudi tokrat je bila meja sneženja na okoli 1400 metrov. Snega je v gorah malo. V visokogorju Julijskih Alp ga je do 80 centimetrov, a s padajočo nadmorsko višino hitro pojema. Drugod po naših gorah je snega manj. Omembe vredna snežna odeja se začenja približno na 1700 metrih, predvsem v Savinjskih Alpah in v vzhodnih Karavankah tudi višje. Sneg je skorjast, skorja ne drži človeške teže. Na skorji je nekaj centimetrov svežega snega, ki pa ga je veter na izpostavljenih legah povsem spihal. Nevarnost snežnih plazov je najnižje, 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Ponekod je sneg poledenel, nevarnost zdrsov je predvsem na vetru izpostavljenih mestih. V ponedeljek bodo padavine ponehale. Do torka se bo ohladilo. Ničla se bo spustila do nadmorske višine okoli 1400 metrov. Suho vreme bo tudi v sredo in četrtek. Že v sredo se bo spet segrelo, ničla bo nad 2500 metri. Snežna odeja se bo nižje talila, višje pa sesedala in preobražala.

eXTReMe Tracker